Με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, με αφορμή τον θάνατο νεαρής κοπέλας στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών, να συνεχίζονται και την κυβέρνηση να σκληραίνει τη στάση της για να πατάξει τις αντιδράσεις, οι Αμερικανοί βρήκαν τρόπο να παρέμβουν στη διαμάχη στηρίζοντας τους εξεγερθέντες. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέες οδηγίες με τις οποίες χαλαρώνει τις κυρώσεις κατά της χώρας αναφορικά με τις ιντερνετικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το μέτρο θα βοηθήσει τους απλούς Ιρανούς να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που μπορούν να παρακάμψουν την αυστηρή κρατική επόπτευση του Διαδικτύου και τη λογοκρισία της Τεχεράνης. Αν και η Τεχεράνη μπορεί ακόμη να δραστηριοποιηθεί για τη φίμωση των πολιτών, όπως έκανε ήδη έχοντας διακόψει τελείως τη σύνδεση στο Διαδίκτυο σε πολλούς πολίτες.

Διαβάστε επίσης: Τι κάνει η Αστυνομία Ηθών; 

Η αναθεώρηση από τους Αμερικανούς περιλαμβάνει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το video conferencing και διευρύνει τη πρόσβαση σε υπηρεσίες cloud για δίκτυα VPNs, που προσφέρουν στους χρήστες ανωνυμία, όπως και εργαλεία κατά των παρακολουθήσεων.

Στο παιχνίδι –όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας- μπαίνει και η SpaceX, του Ίλον Μασκ, με την εταιρεία να δηλώνει πως θα προσφέρει υπηρεσίες από το δίκτυο δορυφόρων του Starlink στους Ιρανούς, εφόσον λάβει άδεια για την στοχευμένη άρση των κυρώσεων της Ουάσιγκτον. Σε πρώτη φάση, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δεν καλύπτει στην άρση των κυρώσεων το σύστημα Starlink, όμως το θέμα θα εξεταστεί.

Άλλωστε, οι διαδηλώσεις στους δρόμους των ιρανικών πόλεων δεν φαίνεται να καταλαγιάζουν προς μεγάλη δυσαρέσκεια του καθεστώτος, παρά και την ανάπτυξη σημαντικών δυνάμεων της αστυνομίας και τις βίαιες απωθήσεις και τις συλλήψεις διαδηλωτών. Θυμίζουμε πως οι ταραχές ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία πέθανε εξαιτίας τραυματισμών που υπέστη, αφού τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, διότι μερικές τούφες μαλλιών είχαν ξεφύγει από την μαντήλα της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα