Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στα τέλη Αυγούστου, σε μια συνάντηση που οδήγησε τελικά σε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανέφερε το Bloomberg την Παρασκευή, επικαλούμενο τρεις πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε μια αιφνιδιαστική μαζική ανταλλαγή κρατουμένων – τη μεγαλύτερη που έχει γίνει κατά την διάρκεια του πολέμου.

Διαβάστε επίσης – Ουκρανία: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση 4 επαρχιών από τη Ρωσία 

Η επιχείρηση

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ζελένσκι την νύχτα της Τετάρτης, Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν αιχμαλώτους σε μία επιχείρηση που «που προετοιμαζόταν για καιρό». Η ανταλλαγή αφορούσε την απελευθέρωση 215 Ουκρανών και ξένων μαχητών που πολεμούσαν στο πλευρό τους, για 55 Ρώσους στρατιώτες.

Διαβάστε επίσης – Τα παιχνίδια Μόσχας-Ριάντ και το στοίχημα των 500 εκατ. ευρώ

Ανάμεσα στους απελευθερωμένους Ουκρανούς είναι και αξιωματικοί της μάχης Αζοφστάλ, στο εργοστάσιο χαλυβουργίας που για το Κίεβο σύμβολο της αντίστασης στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας. Οι επικεφαλής της άμυνας στην Αζοφστάλ, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, όπου και θα παραμείνουν «με απόλυτη ασφάλεια και σε άνετες συνθήκες» ως «το τέλος του πολέμου», δυνάμει συμφωνίας με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί απελευθέρωσαν 55 Ρώσους στρατιώτες, ανάμεσά τους και ο ουκρανός πρώην βουλευτής, ολιγάρχης και στενός φίλος του Πούτιν, Βίκτορ Μεντβεντσούκ.

Στους αλλοδαπούς που αφέθηκαν ελεύθεροι περιλαμβάνονται δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τον Ιούνιο, αφού συνελήφθησαν να πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι τρεις Βρετανοί, δύο Αμερικανοί, ένας Κροάτης και ένας Σουηδός υπήκοος.

Το «ευχαριστώ» μέσω Twitter

Με αναρτήσεις στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία για τον «ουσιαστικό» ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των 10 αλλοδαπών κρατουμένων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Ριάντ μετά την απελευθέρωσή τους.

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε εμπλακεί σε προσπάθειες διαμεσολάβησης που οδήγησαν στην απελευθέρωση των κρατουμένων στο εξωτερικό, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία. Ανέφερε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον πρίγκιπα για τη συνεισφορά του μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Τα iPhone

Η εφημερίδα Sun ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Αμπράμοβιτς καλωσόρισε τους πέντε απελευθερωμένους Βρετανούς σε ένα ιδιωτικό τζετ που κατευθυνόταν στη Σαουδική Αραβία από τη Ρωσία και τους έδωσε iPhone για να καλέσουν την οικογένειά τους για να πουν ότι επέστρεφαν στο σπίτι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής