Στην άντληση μεγαλύτερων εσόδων από τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ρωσίας, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 αλλά και για την περίοδο 2024-2025 έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση και θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο, όπου θα συζητηθεί. Μόλις ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία θα υπογραφεί από τον πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Στον αέρα το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir – Οι ΗΠΑ απειλούν και την Αγκυρα

Τα κύρια σημεία, όπως τα ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Σιλουάνοφ, είναι η αύξηση του δασμού για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς, οι φόροι στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και η εισαγωγή εξαγωγικού δασμού για τα λιπάσματα και τον άνθρακα.

Η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο κατά 3 τρισ. ρούβλια (50 δισ. δολάρια) την περίοδο 2023-2025.

Ο πονοκέφαλος του δημοσιονομικού ελλείμματος

Η κυβέρνηση αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και θα μειωθεί στο 0,7% έως το 2025. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ ή σε 1,3 τρισ. ρούβλια ( 22 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA .

Η αύξηση του ελλείμματος, εξηγεί η Όλγα Μπελένκαγια, στέλεχος στη χρηματιστηριακή εταιρεία Finam,  θα ληφθεί υπόψη από την κεντρική τράπεζα κατά τη λήψη των αποφάσεων για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επικεντρωθεί στον εσωτερικό δανεισμό για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, το υπουργείο σχεδιάζει να δανειστεί 1,7 τρισ. ρούβλια (28,7 δισ. δολάρια) το 2023, 1,9 τρισ. ρούβλια το 2024 και 2 τρισ. ρούβλια το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή