Σε ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, εξελίσσεται η εύρεση και διατήρηση του εργατικού δυναμικού, με τον “πόλεμο ταλέντων” να τρομάζει τις διοικήσεις των εταιρειών παγκοσμίως, ενώ όπως σημειώνει και το ΣΕΠΕ, η πρόσληψη και διατήρηση ταλέντων θεωρείται το πιο δύσκολο έργο, που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί διευθυντές σήμερα (Chief Financial Officers-CFOs).
Η έρευνα της Gartner αποκαλύπτει ότι η αναζήτηση ταλέντου είναι η κορυφαία πρόκληση, που αντιμετωπίζουν οι CFOs μέχρι το 2023. Στην ερώτηση της έρευνας ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν για τους επόμενους 12 μήνες, τα στελέχη της οικονομικής διοίκησης απαντούν η εύρεση του κατάλληλου δυναμικού.
Διαβάστε επίσης: Αγορά εργασίας: Χρηματοοικονομικά, υγεία, βιομηχανία τα δίνουν όλα για να προσελκύσουν εργαζομένους
Μάλιστα, οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας απασχολούν τα στελέχη εξίσου -αν όχι και περισσότερο- σε σχέση με άλλες προκλήσεις, όπως είναι η αύξηση του πληθωρισμού και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, που επίσης συνεχίζουν να αποτελούν κορυφαίες εταιρικές προκλήσεις έως το 2023.
Η Gartner ρώτησε 234 Οικονομικούς Διευθυντές και τους ζήτησε να υποδείξουν τις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν τους επόμενους 12 μήνες. Η πρόσληψη και η διατήρηση του κατάλληλου προσωπικού αναδείχθηκε στην πρώτη θέση από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα από το 54% των CFOs. H πρόβλεψη (με 36%) και η μείωση του κόστους (με 35%) βρέθηκαν στη δεύτερη θέση και τρίτη θέση, αντίστοιχα, συμπληρώνοντας τις τρεις κορυφαίες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι Οικονομικοί Διευθυντές έως το 2023.
Ποικιλία στρατηγικών
“Οι απόψεις των CFOs ευθυγραμμίζονται με αυτές που επικρατούν μεταξύ των υπεύθυνων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή ότι ο ανταγωνισμός για ταλέντα αναμένεται να γίνει πιο έντονος μεσοπρόθεσμα και η διατήρηση αυτού του ταλέντου θα γίνει πιο δύσκολη. Οι Οικονομικοί Διευθυντές θα πρέπει να αναπτύξουν μια ποικιλία στρατηγικών για να διασφαλίσουν ότι οι κρίσιμες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις θα παραμείνουν στελεχωμένες, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα περιθώρια κέρδους”, σχολιάζει η εταιρεία.
“Οι τρεις κορυφαίες προκλήσεις αντικατοπτρίζουν τον αγώνα των Οικονομικών Διευθυντών για διαχείριση των επίμονων προκλήσεων σε ένα περιβάλλον επίμονου πληθωρισμού και ασυνήθιστα υψηλής μακροοικονομικής αβεβαιότητας”, προσθέτουν οι αναλυτές της Gartner. “Σε αυτό το περιβάλλον, οι Οικονομικοί Διευθυντές έχουν το δύσκολο έργο να προσδιορίσουν τους κρίσιμους τομείς, στους οποίους θα πρέπει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις, όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο και οι ψηφιακές επενδύσεις, βελτιστοποιώντας παράλληλα το κόστος σε ένα πλαίσιο επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο”, υπογραμμίζει η εταιρεία. Σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, ενώ η αύξηση των αποδοχών είναι αναπόφευκτη, οι υψηλότερες αμοιβές από μόνες τους δεν θα λύσουν την πρόκληση της εξεύρεσης των κατάλληλων ταλέντων και θα πιέσουν τελικά τα περιθώρια κέρδους. “Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, ταυτόχρονα, να βελτιώσουν τη συνολική τους “πρόταση αξίας” προς τους εργαζομένους και να αναγνωρίσουν μια νέα ανάγκη για αυξημένη ευελιξία”, καταλήγει η έρευνα.
Latest News
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Μελέτη ΙCAP CRIF: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη
Σε πέντε μόνο οικονομίες το ποσοστό των γυναικών που ίδρυσαν ή «έτρεξαν» μια νέα επιχείρηση ήταν ίδιο ή υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών
Η άνοδος των διευθυντών προϊόντος - Κερδίζουν έδαφος στην εποχή της AI
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής προιόντος θα ξανακερδίσει την αίγλη του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης