
Ζούμε σε μια εποχή όπου, ενώ ο πρωτογενής τομέας είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την οικονομία της χώρας, αλλά και για την αυτάρκειά μας σε βασικά είδη, φαίνεται πως δεν του δίδεται η δέουσα προσοχή. Η Ελλάδα, στον τομέα του ελαιόλαδου, είναι αδύνατον να ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις του εξωτερικού με σκοπό να μειώσει το κόστος συγκομιδής και ελαιοποίησης λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και του μικρού κλήρου. Θα ήταν, λοιπόν, επόμενο να δημιουργήσει μια μακροχρόνια στρατηγική επενδύοντας στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ποικιλίας και γευστικού προφίλ, ώστε να μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της με προστιθέμενη αξία, σε συσκευασμένη μορφή και όχι χύμα.
Δυστυχώς όμως, όχι μόνο αυτό δεν πράττουμε, αλλά έχουμε μείνει στα προβλήματα του παρελθόντος που είναι άλυτα εδώ και δεκαετίες και τα οποία μάλλον δεν έχουμε τη διάθεση να επιλύσουμε. Αν και τα προβλήματά μας είναι αρκετά, θα ήθελα να εστιάσω στα δύο βασικότερα.
Πρώτον, έχουμε την παράνομη διάθεση ελαιόλαδου σε «χύμα» μορφή δοχείων 17 λτ., χωρίς παραστατικά, με καταστροφικές συνέπειες αυτής της πρακτικής για την ποιότητα αλλά και χαμένα φορολογικά έσοδα (και κατ’ επέκταση χαμένες θέσεις εργασίας κ.λπ.). Δεύτερον, έλλειψη επίσημων στοιχείων παραγωγής, κατανάλωσης, αποθεμάτων και εξαγωγών, αφήνοντας τον κλάδο να κινείται στα τυφλά.
Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι τελικά κανένας δεν έχει ακριβή στοιχεία για την ελαιοπαραγωγή στη χώρα μας, ενός από τους σημαντικότερους πρωτογενείς τομείς. Η καταγραφή της παραγωγής αποτελεί απαραίτητο βήμα τόσο για το κράτος, ώστε να γνωρίζει τελικά πόσο παράγει αλλά και για την κατάρτιση ενός μακροχρόνιου business plan, το οποίο δεν θα αλλάζει με την εκάστοτε αλλαγή ενός προσώπου ή της κυβέρνησης. Φυσικά, τα θέματα αυτά δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης σε άλλες ελαιοπαραγωγούς χώρες.
Πιστεύω πως όσο αφήνουμε τον χρόνο να περνάει χωρίς να λύνουμε τα δομικά προβλήματα του κλάδου αυτού, τόσο θα εντείνεται ο ανταγωνισμός από χώρες οι οποίες τώρα οργανώνονται με ταχείς ρυθμούς, κινδυνεύοντας η χώρα μας να μείνει ουραγός στις εξελίξεις. Τα χρονικά περιθώρια υπάρχουν ακόμη, αλλά κάθε μέρα που περνάει στενεύουν ασφυκτικά.
Ο Δημήτρης Δαμπασίνας είναι επίτιμο μέλος του ΔΣ του ΣΕΒΕ
Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα»


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης