Στην ακύρωση της κατάργησης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που ευνοεί τους πλούσιους, την οποία αποφάσισε προ ημερών η κυβέρνηση Τρας, δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, κατά την παρουσίαση της ατζέντας του στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του βρετανικού κόμματος στο Λίβερπουλ.

Κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος, η παράταξη επικέντρωσε την κριτική της στο νέο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης της Λιζ Τραζ και δη, στις μειώσεις φόρων που περιλαμβάνει.

Διαβάστε επίσης: Τα επιλεκτικά Reaganomics της Λιζ Τρας δεν θα αποδώσουν 

“Βλέπω ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ρήγμα” σχολίασε ο κ. Στάρμερ, μιλώντας στο BBC. O ηγέτης του κόμματος ξεκαθάρισε πως, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024, θα αναθεωρήσει τις φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα (άνω των 150.000 λιρών ετησίως), καταγγέλλοντας ότι η πολιτική αυτή της Τρας έχει ως στόχο «οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι». Εφόσον οι Εργατικοί, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, αναλάβουν την κυβέρνηση, θα επαναφέρουν τον φορολογικό συντελεστή του 45% για τα υψηλά εισοδήματα. Ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ ανακοίνωσε ότι ο συντελεστής αυτός θα καταργηθεί από τον προσεχή Απρίλιο.

Ο Στάρμερ χαρακτήρισε μάλιστα «ανόητο» το επιχείρημα ότι «αν επιτρέψουμε στους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι, τα χρήματα αυτά θα φτάσουν μέχρι τις τσέπες όλων μας».

Πάντως, ο Στάρμερ υποστήριξε πως δεν θα αναθεωρήσει το μέτρο που αφορά τη μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 19%, με το επιχείρημα πως η περικοπή αυτή θα διευκολύνει τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Μάντσεστερ και σημαίνων στέλεχος των Εργατικών,  Άντι Μπέρναμ, είπε στο Sky News ότι η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Τρας είναι «κατάφωρος βανδαλισμός της κοινωνικής συνοχής της χώρας μας».

Σημειωτέον πως οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Εργατικούς να προηγούνται των Τόρις με μια σημαντική διαφορά ύψους δέκα ποσοστιαίων μονάδων, όμως οι συντηρητικοί θεωρούν πως αυτό οφείλεται στη κακή εικόνα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπορίς Τζόνσον και ελπίζουν τώρα πως υπό τη νέα ηγεσία της Λις Τρας, μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες προς όφελος τους.

Με στοιχεία από ΑΠΕ και Reuters 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής