Συνεχίζεται και σήμερα, πρώτη ημέρα της εβδομάδας, η πτωτική τάση για τις τιμές του πετρελαίου που την προηγούμενη Παρασκευή έκλεισαν με απώλειες 5% φτάνοντας στα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις ανησυχίες της αγοράς για παγκόσμια ύφεση που πήραν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τον χορό αυξήσεων επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τη ισχυροποίηση του δολαρίου.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Βουτιά 5% σε χαμηλό 8μήνου

Το συμβόλαιο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον διακανονισμό Νοεμβρίου υποχωρούσαν 54 σεντς, ή 0,63%, στα 85,61 δολάρια το βαρέλι στις 05:11 ώρα Ελλάδος. Το αντίστοιχο συμβόλαιο  του WTI σημείωναν απώλειες 48 σεντς, ή 0,61% και διαμορφώνονταν, στα 78,26 δολάρια.

Οι αναλυτές

Η σύσφιγξη της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να φρενάρουν τον πληθωρισμό και η άνοδος του δολαρίου σε υψηλά εικοσαετίας και άνω έχουν εγείρει ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση και επιδρούν αρνητικά στις τιμές του πετρελαίου, σχολίασε στο Reuters η Sugandha Sachdeva, αντιπρόεδρος έρευνας εμπορευμάτων της Religare Broking.

Η ίδια εκτιμά ότι είναι πιθανό το αμερικανικό αργό να πέσει 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το Brent βλέπει ως «μαξιλάρι» τα 80 δολάρια.

Από την άλλη μεριά, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου από τον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει και της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο, επιδρούν υποστηρικτικά απέναντι στα μια μεγαλύτερη πτώση των τιμών.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ στις 5 Οκτωβρίου, μετά την τελευταία απόφαση των χωρών μελών του καρτέλ να μειώσουν την παραγωγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές