Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα μετά από τη χθεσινή βουτιά κατά 3% που τις έριξαν σε χαμηλά δύο εβδομάδων.

Σήμερα, στο κλείσιμο της εβδομάδας, οι τιμές παίρνουν ώθηση από τις πετρελαϊκές που στοιχηματίζουν ότι στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ την ερχόμενη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται το θέμα των περικοπών στην παραγωγή προκειμένου να ανακοπεί η πτώση των τιμών. Ταυτόχρονα, την άνοδο πυροδοτούν και τα σενάρια επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Πετρέλαιο τέλος στις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στην τιμή

Παρά, ωστόσο, τη σημερινή άνοδο, οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, κυρίως λόγω των φόβων για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης που γεννούν οι νέοι περιορισμοί στην Κίνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας η παραγωγή πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ανακτούσαν 1,20 δολ. ή 1,3%, στα 93,56 δολ. το βαρέλι στις 04:17 ώρα Ελλάδας, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού κατέγραφαν άνοδο κατά 1,16 δολάρια ή 1,3%, στα 87,77 δολάρια το βαρέλι.

Μετά τη χθεσινή βουτιά το Brent οδηγήθηκε σε εβδομαδιαία πτώση σχεδόν 8%, και το WTI σε περίπου 6%.

Τι θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται με φόντο τη διολίσθηση των τιμών και την πτώση της ζήτησης, αλλά από την άλλη και τη διατήρηση της περιορισμένης προσφοράς, σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία.

Ο αναλυτής εμπορευμάτων ANZ Daniel Hynes παρατήρησε, μιλώντας στο CNBC, ότι μπορεί να είναι πολύ μακριά για τον ΟΠΕΚ+ να συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή, αλλά ότι η κορυφαία παραγωγός χώρα Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα δώσει έμφαση στην αποσύνδεση των τρεχουσών τιμών και των θεμελιωδών της στενής προσφοράς.

Ας σημειωθεί ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αύξησαν την παραγωγής τον Αύγουστο στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής από τις χώρες του Περσικού και την ανάκαμψη της παραγωγής της Λιβύης καθώς υποχωρούν οι ταραχές στη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αύξησαν την παραγωγή τους στα 29,58 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας έτσι μια άνοδο της τάξεως των 690.000 βαρελιών σε σχέση με τον Ιούλιο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής από τον Απρίλιο του 2020.

Από την άλλη, ο ΟΠΕΚ+ μείωσε αυτή την εβδομάδα τις προοπτικές ζήτησης, προβλέποντας τώρα ότι η ζήτηση θα οδηγήσει σε μείωση της προσφορά κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2022, αλλά αναμένει έλλειμμα αγοράς 300.000 bpd για το 2023.

Ο αναλυτής εμπορευμάτων της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Baden Moore, εκτιμά, όπως είπε στο CNBC, ότι με τις τιμές να κατρακυλούν προς τα 90 δολάρια αυξάνεται η πιθανότητα να ανταποκριθούν τα μέλη του οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για μια απόφαση μείωσης της παραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε μείωση της προσφοράς θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου δεδομένων των πολύ χαμηλών επιπέδων αποθεμάτων παγκοσμίως, της περιορισμένης ικανότητας εναλλακτικών λύσεων εφοδιασμού και της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές