Πέντε αναχώματα για τον «ακριβό» χειμώνα στήνει η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών από το ενεργειακό κύμα ανατιμήσεων.

Το πακέτο των παρεμβάσεων που θα ξεδιπλωθεί από την 1η Οκτωβρίου περιλαμβάνει διπλή ενίσχυση στο φυσικό αέριο, κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα με μπόνους για τη μείωση της κατανάλωσης, επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και επιδότηση με 25 λεπτά το λίτρο στην τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Διαβάστε επίσης – Σταϊκούρας: Στα 12,4 δισ. ευρώ τα συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Πιο συγκεκριμένα το δίχτυ προστασίας των νοικοκυριών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα περιλαμβάνει τις εξής ενισχύσεις:

Ηλεκτρικό ρεύμα

Ενεργοποιείται από την 1η Οκτωβρίου νέος τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Προβλέπει, τη διαμόρφωση τριών κλιμάκων κατανάλωσης με αντίστοιχες επιδοτήσεις που απορροφούν έως και το 90% της αύξησης του κόστους. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 0,398 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα αν ξεπερνούν τις 2.000KWh καθώς και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης. Για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Φυσικό αέριο

Στο φυσικό αέριο η παρέμβαση είναι διπλή για τα νοικοκυριά:

  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.
  • Με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο θα είναι αυξημένο 16% – 17% σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Επιστολή Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, Πολωνία για πλαφόν στο αέριο

Πετρέλαιο θέρμανσης

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τους περσινούς δικαιούχους, διπλάσιο επίδομα σε όλους τους νέους δικαιούχους αλλά και έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης για όλους τους καταναλωτές προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τη ζεστασιά των νοικοκυριών, το οποίο ενσωματώνει κίνητρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου και όσους έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης.

  • Επίδομα θέρμανσης. Περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης. Η ενίσχυση η οποία θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών μέχρι το τέλος του έτους θα είναι αυξημένη κατά 16% -17% σε σχέση με τη σεζόν 2021-2022 λόγω της αύξησης στα 350 ευρώ από 300 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος ενώ θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια. Ολοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα αλλά και όσοι δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.
  • Οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης: Με έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ  θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2022 όλοι οι καταναλωτές. Ετσι στην περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στο 1,50 ευρώ το λίτρο οι καταναλωτές θα το αγοράσουν 1,25 ευρώ το λίτρο. Η επιδότηση αυτή θα ισχύσει έως 31 Δεκεμβρίου 2022 ενώ το μέτρο πιθανότατα θα παραταθεί και το 2023.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια