Με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να ανατεθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), έως το τέλος του έτους, το έργο για την οριοθέτηση και ψηφιοποίηση  των ρεμάτων  της χώρας. Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας,  με απόφασή του προσδιορίζει το ΤΕΕ  ως τον φορέα υλοποίησης του πληροφοριακού συστήματος για τα υδατορέματα, καθώς  και της ψηφιακής δράσης  για τη μέτρηση και παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύνδεση με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη

Η οριοθέτηση και η καταγραφή σε πληροφοριακό σύστημα των  ρεμάτων  σε όλη την ελληνική επικράτεια θα συμβάλλει στην πολιτική προστασία αλλά και στην ασφάλεια  των επενδύσεων. Άλλωστε, αποτελεί   απαραίτητο «εργαλείο» για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, καθώς δίχως οριοθετημένα ρέματα δεν μπορούν οι μελετητές να ολοκληρώσουν τα Τοπικά και τα Ειδικά  Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ). Η ψηφιακή αποτύπωση των ρεμάτων θα συνδεθεί επίσης με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη του ΤΕΕ, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 51 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συγκεντρώνει  όλη τη γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από  τους φορείς της δημόσιας διοίκησης   και αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη δόμηση κλπ.

Τα έργα  περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ελλάδα 2.0», στη δράση «Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές (smart infrastructure)», μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 174 εκατ.  ευρώ. Αφορά πέντε έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση  του περιβάλλοντος και του πολιτισμού με ανάπτυξη «έξυπνων υποδομών»: του πληροφοριακού συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων, της ψηφιακής τράπεζας για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου-οικοπέδου,  της  ψηφιακής δράσης μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης,  της  έξυπνης υποδομής για τα δημόσια κτίρια και  της ανάπτυξης διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία. Και οι πέντε δράσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025.

Η αξία για τις επενδύσεις

Ειδικά για το έργο της ψηφιοποίησης και οριοθέτηση των υδατορεμμάτων  της χώρας, όπως είχε επισημάνει ο   πρόεδρος του ΤΕΕ κ.  Γιώργος Στασινός, μιλώντας προ διετίας στο 3οAthens Investment Forum στο Ζάππειο, όταν  υπέβαλε τη συγκεκριμένη  πρόταση,   η χώρα μας έχει καθυστερήσει πολύ. «Το γνωρίζετε, πλέον, πιστεύω οι περισσότεροι με τις καταστροφές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα στην οριοθέτηση όλων των ρευμάτων, τώρα με τους πόρους που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ποτέ εγκαίρως τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να αδειοδοτηθούν σε περιοχή όπου δεν έχει οριοθετηθεί κάποιο ρέμα καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα και στην οικονομία και στις επενδύσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία