
Ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών δημιούργησαν την πρώτη υποθαλάσσια κάμερα, η οποία δεν διαθέτει μπαταρίες για τη λειτουργία της, ενώ αντίθετα τροφοδοτείται από ηχητικά κύματα μέσα στο νερό, όπως αυτά που παράγονται από διερχόμενα πλοία ή ψάρια.
Η συγκεκριμένη αυτόνομη κάμερα είναι σε θέση να τραβάει φωτογραφίες ακόμη και στο σκοτεινό περιβάλλον κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ μεταδίδει ασύρματα τις φωτογραφίες μέσω του νερού.
Μηχανική ενέργεια αντί μπαταριών
Αντί μπαταριών έχουν εγκατασταθεί ειδικά πιεζοηλεκτρικά υλικά τα οποία αναλαμβάνουν να μετατρέψουν σε ηλεκτρική την μηχανική ενέργεια που προέρχεται από τις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων που ταξιδεύουν μέσω του νερού. Επιπλέον, η κάμερα χρησιμοποιεί τα ηχητικά κύματα για να στείλει τα δεδομένα σε έναν δέκτη εκτός νερού, ο οποίος με τη σειρά του αναδημιουργεί την εικόνα.
Διαβάστε ακόμα: Η θέρμανση των ωκεανών προκαλεί περισσότερους και πιο ισχυρούς κυκλώνες
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πάνω από το 95% των ωκεανών της Γης δεν έχουν ποτέ παρατηρηθεί, κάτι που σημαίνει ότι ξέρουμε περισσότερα για τη Σελήνη παρά για τους ωκεανούς του πλανήτη μας. Μια δυσκολία είναι μέχρι σήμερα η τροφοδότηση μιας υποθαλάσσιας κάμερας για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που απαιτεί ενσύρματη σύνδεση με κάποιο ερευνητικό πλοίο ή αποστολή σκάφους για την περιοδική επαναφόρτιση των μπαταριών της.
Οι λύσεις που προσφέρει
Η νέα φωτογραφική μηχανή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το ξεπέρασμα αυτού του προβλήματος, καθώς είναι περίπου 100.000 φορές πιο ενεργειακά αποδοτική από κάθε άλλη υποθαλάσσια κάμερα. Καθώς δεν χρειάζεται δική της πηγή ενέργειας, μπορεί να λειτουργήσει συνεχώς επί αρκετές εβδομάδες και έτσι θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν άγνωστες έως τώρα περιοχές των ωκεανών, αναζητώντας νέα είδη ψαριών, θαλάσσια ρύπανση, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κ.α.
Μελλοντικές βελτιώσεις
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φαντέλ Αντίμπ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, σχεδιάζουν να βελτιώσουν περαιτέρω τη συσκευή τους, ώστε να αυξήσουν τη μνήμη της και να μπορεί να τραβήξει υποθαλάσσιο βίντεο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της κάμερας χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Γραφείο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Το ChatGTP φέρνει νέους κανόνες στην ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη
Ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν επισήμανε ότι οι κίνδυνοι που ενέχουν το ChatGPT και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης καθιστούν επείγουσα ανάγκη τη θέσπιση κανόνων

Ταξίδι στο κέντρο του πρωτονίου
Πρόσφατα ευρήματα αλλάζουν τα δεδομένα για το πρωτόνιο, το οποίο αναδεικνύεται στο πολυπλοκότερο ίσως υποατομικό σωματίδιο.

Instagram: Έτσι θα λύσετε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε
Η απεικόνιση γυμνού, η ρητορικά μίσους και άλλα ζητήματα

Οι απώλειες του Youtube... προσγείωσαν ανώμαλα την Alphabet
Η μητρική της Google ανακοίνωσε λιγότερα κέρδη και έσοδα σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών

Επικίνδυνος «εικονικός φίλος» συλλέγει προσωπικά δεδομένα
Οι ιταλικές αρχές ενδέχεται να επιβάλουν πρόστιμο ύψους έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία

Ρώσοι χάκερ στοχοποίησαν πυρηνικά εργαστήρια των ΗΠΑ – Ανησυχία στην Ουάσιγκτον
Η διαβόητη ομάδα Cold River φέρεται να συμμετέχει στις επιχειρήσεις πληροφοριών του Κρεμλίνου

Ο Γκέιτς προσγειώνει τον Μασκ από τον... κόκκινο πλανήτη
Γιατί θεωρεί ότι ο κύριος Tesla δεν μπορεί να γίνει καλός φιλάνθρωπος

«Εκρηξη» πωλήσεων για τα «κινεζικά» Tesla τον Ιανουάριο
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla που κατασκευάστηκαν στην Κίνα τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 66.051

Σε ποια σημεία της πόλης βρίσκουν οι άνθρωποι την ευτυχία
Μια ανάλυση των tweets μέσω γεωγραφικής ετικέτας αποκαλύπτει μια σειρά συναισθημάτων, ανάλογα με το πού βρίσκεστε σε μια πόλη

Γιατί καταρρέουν Apple, Amazon, Alphabet- Φωτεινές εξαιρέσεις Microsoft και Meta
Κόλαφος τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακίνωσαν οι τρεις κολοσσοί της τεχνολογίας