Ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών δημιούργησαν την πρώτη υποθαλάσσια κάμερα, η οποία δεν διαθέτει μπαταρίες για τη λειτουργία της, ενώ αντίθετα τροφοδοτείται από ηχητικά κύματα μέσα στο νερό, όπως αυτά που παράγονται από διερχόμενα πλοία ή ψάρια.

Η συγκεκριμένη αυτόνομη κάμερα είναι σε θέση να τραβάει φωτογραφίες ακόμη και στο σκοτεινό περιβάλλον κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ μεταδίδει ασύρματα τις φωτογραφίες μέσω του νερού.

Μηχανική ενέργεια αντί μπαταριών

Αντί μπαταριών έχουν εγκατασταθεί ειδικά πιεζοηλεκτρικά υλικά τα οποία αναλαμβάνουν να μετατρέψουν σε ηλεκτρική την μηχανική ενέργεια που προέρχεται  από τις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων που ταξιδεύουν μέσω του νερού. Επιπλέον, η κάμερα χρησιμοποιεί τα ηχητικά κύματα για να στείλει τα δεδομένα σε έναν δέκτη εκτός νερού, ο οποίος με τη σειρά του αναδημιουργεί την εικόνα.

Διαβάστε ακόμα: Η θέρμανση των ωκεανών προκαλεί περισσότερους και πιο ισχυρούς κυκλώνες

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πάνω από το 95% των ωκεανών της Γης δεν έχουν ποτέ παρατηρηθεί, κάτι που σημαίνει ότι ξέρουμε περισσότερα για τη Σελήνη παρά για τους ωκεανούς του πλανήτη μας. Μια δυσκολία είναι μέχρι σήμερα η τροφοδότηση μιας υποθαλάσσιας κάμερας για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που απαιτεί ενσύρματη σύνδεση με κάποιο ερευνητικό πλοίο ή αποστολή σκάφους για την περιοδική επαναφόρτιση των μπαταριών της.

Οι λύσεις που προσφέρει

Η νέα φωτογραφική μηχανή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το ξεπέρασμα αυτού του προβλήματος, καθώς είναι περίπου 100.000 φορές πιο ενεργειακά αποδοτική από κάθε άλλη υποθαλάσσια κάμερα. Καθώς δεν χρειάζεται δική της πηγή ενέργειας, μπορεί να λειτουργήσει συνεχώς επί αρκετές εβδομάδες και έτσι θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν άγνωστες έως τώρα περιοχές των ωκεανών, αναζητώντας νέα είδη ψαριών, θαλάσσια ρύπανση, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κ.α.

Μελλοντικές βελτιώσεις

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φαντέλ Αντίμπ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, σχεδιάζουν να βελτιώσουν περαιτέρω τη συσκευή τους, ώστε να αυξήσουν τη μνήμη της και να μπορεί να τραβήξει υποθαλάσσιο βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της κάμερας χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Γραφείο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία