Με μια ακτογραμμή 7.516 χιλιομέτρων η οποία εκτείνεται σε εννέα επαρχίες με συνολικό πληθυσμό 420 εκατομμυρίων, η Ινδία, σύμφωνα με τους κλιματολόγους, πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις για την παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων και συχνότερων κυκλώνων που προκαλών ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφή σε παράκτιες περιοχές.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών, που γιορτάζεται την Τετάρτη, ο Ρόξι Μάθιου Κολ, κλιματολόγος στο Ινδικό Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας, δήλωσε ότι λόγω της θέρμανσης των ωκεανών, η συχνότητα και η ένταση των κυκλώνων έχουν αυξηθεί στην Αραβική Θάλασσα, στη δυτική ακτογραμμή της.

«Ο κόλπος της Βεγγάλης έχει γενικά περισσότερους κυκλώνες αφού τα νερά εκεί είναι πιο ζεστά. Τώρα, λόγω της θέρμανσης των ωκεανών, η συχνότητα και η ένταση των κυκλώνων έχουν αυξηθεί στην Αραβική Θάλασσα, ενώ έχουν παραμείνει σχεδόν σταθερές στον Κόλπο της Βεγγάλης», σημείωσε ο επιστήμονας.

Κατά τον Μάθιου Κολ, η συχνότητα των κυκλώνων έχει αυξηθεί κατά 50% στην Αραβική Θάλασσα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ενώ η ένταση των φαινομένων έχει επίσης αυξηθεί κατά 20% έως 40%.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η ινδική κυβέρνηση ενημέρωσε το κοινοβούλιο ότι συνολικά 720 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το 2016 έως τις 3 Αυγούστου 2021, λόγω των κυκλώνων.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως ενώ το σύστημα πρόβλεψης έχει βελτιωθεί, υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ένα καλύτερο σύστημα παρακολούθησης για την παρατήρηση των υδάτων του ωκεανού. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις δορυφόρους για την παρακολούθηση των ανέμων πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Αύξηση επενδύσεων

«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε καν να παρακολουθούμε τους ανέμους του κυκλώνα κάθε φορά, μόνο το 60% του Ινδικού Ωκεανού παρακολουθείται για ανέμους. Επομένως, ακόμη και οι καλύτερες εκτιμήσεις μας για την ένταση ενός κυκλώνα είναι αποσπασματικές. Πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας έτσι ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να εφαρμόσουμε αυτά τα συστήματα παρατήρησης για την παρακολούθηση των ακραίων καιρικών φαινομένων», τόνισε ο επιστήμονας.

Όπως εξήγησε, δεδομένου ότι οι κυκλώνες αντλούν ενέργεια από τα ζεστά νερά, η θέρμανση των ωκεανών οδηγεί στη συχνή εμφάνισή τους με μεγαλύτερη ένταση.

«Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής και η επίδρασή της σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι μεγάλης συχνότητας και υψηλής έντασης τροπικοί κυκλώνες που σχηματίζονται στις παγκόσμιες λεκάνες των ωκεανών, είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία. Οι κυκλώνες υψηλής έντασης έχουν γίνει πιο συχνοί στον Βόρειο Ινδικό Ωκεανό, προκαλώντας σημαντικoύς κινδύνους στις παράκτιες περιοχές», τόνισε ο κλιματολόγος του Ινδικού Ινστιτούτου Τροπικής Μετεωρολογίας.

Ταχεία αύξηση έντασης των κυκλώνων

Υπενθύμισε ότι κυκλώνες όπως ο Tauktae (2021) και ο Fani (2019) εντάθηκαν από αδύναμοι σε ισχυρούς σε λιγότερο από 24 ώρες.

«Αυτή η ταχεία αύξηση της έντασης των κυκλώνων είναι μια πρόκληση για την πρόβλεψη των μετεωρολόγων και επίσης για τη διαχείριση καταστροφών ώστε να υπάρξουν έγκαιρες ενέργειες από τη μεριά της πολιτείας. Η ταχεία αύξηση της έντασης ανάλογων φαινομένων λόγω των θερμότερων νερών των ωκεανών συμβαίνει τόσο στην Αραβική Θάλασσα όσο και στον Κόλπο της Βεγγάλης», είπε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Ινδικός Ωκεανός θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από άλλους ωκεανούς και οι περιοχές κατά μήκος των ακτών του αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Σε ορισμένες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού, η μεταβολή της θερμοκρασίας της επιφάνειας κατά τον περασμένο αιώνα ήταν περίπου 1,2 έως 1,4 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η μεταβολή είναι μεγαλύτερο από τη μέση υπερθέρμανση του πλανήτη, των 1,1 βαθμών Κελσίου. Αυτός ο γρήγορος ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας σημαίνει ότι θα υπάρξουν πιο έντονα καιρικά φαινόμενα όπως κυκλώνες και ακραίες βροχοπτώσεις στις περιοχές που περιβάλλουν τον Ινδικό Ωκεανό», κατέληξε ο Μάθιου Κολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης