Την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβλέπει η Goldman Sachs, κατά τις επικείμενες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jari Stehn είχαν προηγουμένως κάνει πρόβλεψη για μια πιο μέτρια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς από την ΕΚΤ. Ωστόσο εκτιμά ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο θα καταστήσει δύσκολο τον περιορισμό στις αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Αναπόφευκτη η βαθιά ύφεση στην Ευρώπη

Η ευρωζώνη οδηγείται προς ύφεση

Από τη νέα χρονιά, η Goldman Sachs προβλέπει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο – διπλάσια από την προηγούμενη πρόβλεψη – «καθώς η πολιτική γίνεται πιο περιοριστική, τα ποσοστά του πληθωρισμού σταθεροποιούνται και καθίσταται σαφές ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ύφεση», όπως ανέφεραν οι οικονομολόγοι. «Η επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας αυξάνει έτσι το τελικό επιτόκιο στο 2,75%».

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Επιστολή Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, Πολωνία για πλαφόν στο αέριο

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της – αυτόν τον μήνα με την ιστορική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, καθώς η άνοδος των τιμών συνοδεύεται από ολοένα αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση.

Οι επενδυτές της χρηματαγοράς προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων – επί του παρόντος 0,75% – να αυξάνεται πέραν του 2% μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή