Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, εκτιμά η Goldman Sachs Group Inc.

Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας με επικεφαλής τον Jari Stehn, προέβλεπαν αρχικά αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ του έτους, ωστόσο «ο αυξανόμενος πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο» σηματοδοτεί και διατήρηση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης – Λαγκάρντ: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων – Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός

Όπως αναφέρει το σχετικό σημείωμα, μετά τις δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μ.β. θα ακολουθήσει άλλα μία κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Φεβρουάριο, διπλάσια από την προηγούμενη πρόβλεψη. «Καθώς η πολιτική γίνεται πιο περιοριστική, οι αριθμοί του πληθωρισμού σταθεροποιούνται και καθίσταται σαφές ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ύφεση», ανέφεραν οι οικονομολόγοι και πρόσθεσαν: «Η επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας αυξάνει έτσι το επιτόκιο στο 2,75%».

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της.

Το δίλημμα της ΕΚΤ

Ενεργειακή κρίση, πόλεμος, υψηλός πληθωρισμός και ένας δύσκολος χειμώνας ενόψει συνθέτουν το σκηνικό στην Ευρώπη, με τις αγορές να καταρρέουν, το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά και τα νοικοκυριά να δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μια σειρά μέτρων στήριξης, η ενωμένη Ευρώπη αναζητεί ακόμα «μια κοινή απάντηση στην κρίση» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να ανακόψει το πληθωριστικό ράλι.

Διαβάστε επίσης – Το χειρότερο sell off για την αγορά ομολόγων από το 1949

Την ερχόμενη Παρασκευή η Eurostat θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα καταγραφεί ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ.

Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν νέο υψηλό όλων των εποχών για τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή. Η διάμεση πρόβλεψη είναι 9,7% ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν διψήφιο ποσοστό.

Οι αγορές έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα στις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, που αναμένονται την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη