Νέο επενδυτικό βήμα με επίκεντρο αυτή τη φορά την Κρήτη κάνει η ελληνική Lancom. Έχοντας ανοίξει στις αρχές του 2022 τις πύλες του Balkan Gate Thessaloniki, του μεγαλύτερου «ουδέτερου» data center στη Βόρεια Ελλάδα κι από τα πιο προηγμένα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βάζει πλώρη για νέο data center στην Κρήτη το 2024. Με όραμα να αναδειχθεί η Ελλάδα σε έναν τηλεπικοινωνιακό δίαυλο για την ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας τα σκήπτρα από τη Σόφια ως το data hub των Βαλκανίων, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου κυριαρχεί η Ιταλία ή ακόμα και το πανευρωπαϊκό hub της Μασσαλίας, η μοναδική αμιγώς ελληνική εταιρεία του κλάδου επενδύει 20 εκατ. ευρώ για το πρώτο «ουδέτερο» data center στην Κρήτη.

«Το νέο επενδυτικό μας πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει την δημιουργία του τέταρτου κέντρου δεδομένων μας και πρώτου TIER III carrier neutral Data Center στην περιοχή της Κρήτης, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας τηλεπικοινωνιακής όδευσης στον άξονα Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Κρήτη, καθώς και μιας εντελώς νέας, βέλτιστης διέλευσης από τη Μέση Ανατολή, την Βορειοανατολική Αφρική και την Ασία προς την Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Γιώργος Νώλης, διευθύνων σύμβουλος της Lancom, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. «Επαναπροσδιορίζουμε τη θέση της Ελλάδας στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη και δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος για την όδευση νέων υποθαλάσσιων οπτικών ινών μέσω της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Το αποτύπωμα του Balkan Gate στο Καλοχώρι

Η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ειδικεύεται στις προηγμένες υπηρεσίες cloud, έχοντας ξεκινήσει τη διαδρομή της το 2009, διαθέτει σήμερα τρία ιδιόκτητα κέντρα δεδομένων. Το πλέον εμβληματικό είναι το Balkan Gate Thessaloniki, το μεγαλύτερο carrier neutral κέντρο δεδομένων της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ενεργειακά αποδοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αρχική του έκταση φτάνει τα 2.500 τ.μ., με αρθρωτό σχεδιασμό, και μπορεί να υποστηρίξει έως και 400 Rackπριν την οριστική επέκτασή του στα 10.000 τ.μ.

Διαβάστε επίσης: Ο ECM, η Σαουδική Αραβία και η ευκαιρία της Ελλάδας

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Lancom, η γεωστρατηγική του θέση, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές της Lancom, τις υπηρεσίες 360 μοιρών που προσφέρει και με έμφαση στις συνέργειες που αναπτύσσονται, προσελκύει πια ξένους παρόχους να κοιτάξουν πιο σοβαρά τη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη, η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με 30 διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις υποδομές του Balkan Gate για να αποκτήσουν πρόσβαση στις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ελληνική αγορά. Πρόκειται για παρόχους που μέχρι πρότινος αναζητούσαν τρόπο να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, αλλά τους απέτρεπε η έλλειψη υποδομών. Μεταξύ των συνεργατών συγκαταλέγονται η ΕΧΑ, η βουλγαρική Vestitel που διαθέτει δίκτυο ως τη Θεσσαλονίκη, η Grid Telekom και η Islalink, η οποία αναπτύσσει το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει την Ιταλία με την Πρέβεζα.

Διαβάστε επίσης: Τεχνολογία: Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Επενδύσεων συνέχεια

Με προτεραιότητα τη συνέχιση των επενδύσεών της στην Ελλάδα, η Lancom που διαθέτει ήδη ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μήκους 60 χλμ. στη Θεσσαλονίκη και πάνω από 330 χλμ. στην Αθήνα, έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την κατασκευή του Balkan Gate Crete, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.

Με την ολοκλήρωσή του το Balkan Gate Crete θα διασυνδεθεί άμεσα με τα υπόλοιπα τρία ιδιόκτητα data center της εταιρείας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας, η οποία θα προσφέρει εγγυημένη, ασφαλή και ταχύτατη μεταφορά δεδομένων από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, η εταιρεία, που ως τα μέσα του 2021 βρισκόταν σε φάση οργανικής ανάπτυξης, έχει έναν ετήσιο τζίρο της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, εξυπηρετώντας περισσότερες από 1.250 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Απασχολεί πάνω από 70 άτομα.

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζήτησης επενδυτικών ευκαιριών και στα «κοντινά Βαλκάνια», όπου η εταιρεία έχει ήδη χτίσει στρατηγικές συνεργασίες, εφόσον βέβαια εξαντλήσει τα επενδυτικά της σχέδια για την Ελλάδα, ο κ. Νώλης δεν απέκλεισε και την περίπτωση κάποιων εξαγορών. Η εταιρεία που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη συνεργειών, κοιτάζει και προς τα έργα του ελληνικού Δημοσίου, πολλά εκ των οποίων αξιοποιούν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχει ήδη αναλάβει ένα έργο στο πλαίσιο των Smart Cities για το ανοιχτό εμπορικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ εντός του έτους αναμένεται ακόμη μία ανάληψη έργου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Υπερταμείο: Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται…
Επιχειρήσεις |

Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου

Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές