Στο συμπέρασμα ότι θα απαιτηθούν επείγοντα μέτρα προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα εμπόδια και να στεφθεί με επιτυχία ο φιλόδοξος σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Vodafone για την ψηφιοποίηση των πόλεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έρευνα, που ανατέθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου Vodafone και διενεργήθηκε από την Opinion Matters, φέρει τον τίτλο «Fit for the Future Cities: Πώς η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει τη βιώσιμη αλλαγή». Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με την μέθοδο ενδελεχών συνεντεύξεων σε 550 ειδικούς πόλεων με αρμοδιότητες σχετικές με την τεχνολογία και την καινοτομία, οι οποίοι κλήθηκαν να προσδιορίσουν την πρόοδο στην υιοθέτηση χαρακτηριστικών έξυπνων πόλεων, τις ευκαιρίες και τους ανασταλτικούς παράγοντες.

Διαβάστε ακόμα: Σε ΟΤΕ, Vodafone, Wind τα 2.500 δωρεάν WiFi hotspots της χώρας

Υψηλά επίπεδα υποστήριξης

Κοινός παρονομαστής των συμπερασμάτων της μελέτης «Fit for the Future Cities» είναι τα υψηλά επίπεδα υποστήριξης για την δημιουργία έξυπνων πόλεων στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά:

  • Το 88% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα τους έχει ξεκινήσει το ταξίδι μετασχηματισμού των πόλεών της σε έξυπνες πόλεις.
  • Το 79% θεώρησε ότι οι λύσεις έξυπνων πόλεων είναι κάτι που χαίρει της εκτίμησης των τοπικών αρχών.
  • 7 στις 10 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έξυπνες λύσεις στο μέλλον, ενώ περισσότερες από τις μισές (52%) να σχεδιάζουν να επενδύσουν 2-10 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό τα επόμενα τρία χρόνια.

Παρόλο που οι 10 χώρες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις εφαρμογής του σχεδιασμού τους για τις έξυπνες πόλεις, οι απαντήσεις που δόθηκαν ανέδειξαν έναν υποκείμενο κατακερματισμό ευθυνών που υπονομεύει την υπέρβαση των όποιων εμποδίων. Συγκεκριμένα, υπογραμμίστηκαν από τους συμμετέχοντες η ανάγκη συχνών παρεμβάσεων σε πολλαπλά γεωγραφικά επίπεδα, καθώς και η πρόκληση του πολύπλοκου συντονισμού μεταξύ δημοτικών συμβουλίων, εθνικών κυβερνήσεων και διακυβερνητικών φορέων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ερωτηθέντες διέκριναν τα παρακάτω ως τα κύρια εμπόδια στην υιοθέτηση λύσεων έξυπνης πόλης:

  • έλλειψη χρηματοδότησης
  • νομοθεσία
  • ανεπαρκείς υποδομές
  • ανησυχίες για το απόρρητο και την ασφάλεια
  • πολυπλοκότητα της διαδικασίας προμηθειών
  • έλλειψη στρατηγικής
  • έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων

Τα στάδια υιοθέτησης λύσεων έξυπνης πόλης

Η έρευνα προσδιορίζει πέντε στάδια υιοθέτησης λύσεων έξυπνης πόλης, με το μεγαλύτερο ποσοστό των πόλεων (45%) να εμπίπτει στην κατηγορία «Pathfinder». Οι Pathfinders έχουν αρχίσει να υιοθετούν λύσεις, αλλά χρειάζονται περαιτέρω χρηματοδότηση και σαφή στρατηγική για να υλοποιήσουν τους στόχους τους, καθώς και επενδύσεις σε ικανές ψηφιακές υποδομές. Η ομάδα των χωρών που είναι πιο προηγμένες στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους προσδιορίζονται ως «Front-Runners». Αυτές επωφελούνται από την τεχνολογική ωρίμανση των πόλεών τους και δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν περαιτέρω σε καινοτόμες λύσεις, ωστόσο αποτελούν μόλις το 11% των ερωτηθέντων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, μόλις το 10% των πόλεων ανήκει στην κατηγορία του «Front-Runner», ενώ το 25% κατατάσσεται ως «Pathfinder» και ένα άλλο 25% αντιστοιχεί σε πόλεις που έχουν αντιληφθεί τα οφέλη της ψηφιοποίησής τους, την οποία πλέον εντάσσουν στις πολιτικές τους προτεραιότητες.

Η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της δημιουργίας έξυπνων πόλεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην έκθεση προσδιορίζονται τέσσερις κύριοι άξονες:

  1. Διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης – τόσο μέσω δημόσιων όσο και ιδιωτικών επενδύσεων – πλήρης ενημέρωση για τις διαθέσιμες λύσεις και σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτές.
  2. Ανάπτυξη σχεδίων έξυπνων πόλεων, με τη δημιουργία ειδικών ομάδων ερργασίας. Αυτές οι ομάδες θα είναι υπεύθυνες να μοιράζονται τις βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύσσουν πλαίσια για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και του αντίκτυπου των λύσεων έξυπνων πόλεων. Οι ομάδες εργασίας μπορούν επίσης να παρέχουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης και συμμόρφωσης με τα νομικά πλαίσια που επηρεάζουν την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
  3. Βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό που επιλέγει και αναπτύσσει λύσεις έξυπνων πόλεων όσο και για τους πολίτες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν οι λύσεις αυτές.
  4. Συνδεσιμότητα υψηλής ποιότητας διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή σε όλους, ως ο καταλύτης για επιτυχημένη ανάπτυξη έξυπνων πόλεων.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες