Ο παγκόσμιος τουρισμός συνέχισε να παρουσιάζει έντονα σημάδια ανάκαμψης, με τις αφίξεις να αγγίζουν το 57% των προ-πανδημικών επιπέδων τους πρώτους επτά μήνες του 2022.

Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO ), οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σχεδόν τριπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022 (+172%) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος έχει καλύψει σχεδόν το 60% των επιπέδων πριν από την πανδημία . Η σταθερή ανάκαμψη αντικατοπτρίζει την ισχυρή περιορισμένη ζήτηση για διεθνή ταξίδια καθώς και τη χαλάρωση ή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι σήμερα (86 χώρες δεν είχαν περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19 στις 19 Σεπτεμβρίου 2022).

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την  σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Διαβάστε επίσης – Κικίλιας – Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ο τουρισμός είναι και οι άνθρωποι του που εργάζονται σκληρά

Προκλήσεις

«Ο τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει σταθερά, ωστόσο παραμένουν αρκετές προκλήσεις, από γεωπολιτικές έως οικονομικές. Ο τομέας επαναφέρει ελπίδα και ευκαιρίες στους ανθρώπους παντού. Τώρα είναι επίσης η ώρα να ξανασκεφτούμε τον τουρισμό, πού πηγαίνει και πώς επηρεάζει τους ανθρώπους και τον πλανήτη», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Διαβάστε  επίσης – Τουρισμός: Το ολικό comeback της «βαριάς βιομηχανίας»

Υπολογίζεται ότι 474 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς κατά τη διάρκεια του επταμήνου, σε σύγκριση με 175 εκατομμύρια τους ίδιους μήνες του 2021. Υπολογίζεται ότι 207 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις καταγράφηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022 μαζί, αριθμός διπλάσιος από αυτούς που παρατηρήθηκαν τους ίδιους δύο μήνες πέρυσι . Αυτοί οι μήνες αντιπροσωπεύουν το 44% των συνολικών αφίξεων που καταγράφηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2022. Η Ευρώπη υποδέχθηκε 309 εκατομμύρια από αυτές τις αφίξεις, αντιπροσωπεύοντας το 65% του συνόλου.

Διεθνείς Τουριστικές Αφίξεις

Η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν την ταχύτερη ανάκαμψη τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2022, με τις αφίξεις να έφτασαν φτάνουν στο 74% και 76% των επιπέδων του 2019 αντίστοιχα. Η Ευρώπη υποδέχθηκε σχεδόν τρεις φορές περισσότερες διεθνείς αφίξεις σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του 2021 (+190%), με τα αποτελέσματα να ενισχύονται από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η περιοχή σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις τον Ιούνιο (-21% σε σχέση με το 2019) και τον Ιούλιο (-16%), αντανακλώντας μια πολύ καλή καλοκαιρινή περίοδο. Οι αφίξεις ανέβηκαν περίπου στο 85% των επιπέδων του 2019 τον Ιούλιο. Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε μεγάλο αριθμό προορισμών τροφοδότησε επίσης αυτά τα αποτελέσματα (44 χώρες στην Ευρώπη δεν είχαν περιορισμούς σχετικά με την COVID-19 στις 19 Σεπτεμβρίου 2022).

Στη Μέση Ανατολή οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν σχεδόν τέσσερις φορές από έτος σε έτος τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2022 (+287%). Οι αφίξεις ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα τον Ιούλιο (+3%), ενισχύθηκαν από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η Σαουδική Αραβία (+121%) μετά το προσκύνημα Χατζ.

Η Αμερική (+103%) και η Αφρική (+171%) κατέγραψαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2022 σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας το 65% και το 60% των επιπέδων του 2019 αντίστοιχα. Στην Ασία και τον Ειρηνικό (+165%) οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2022, αν και παρέμειναν 86% κάτω από τα επίπεδα του 2019, καθώς ορισμένα σύνορα παρέμειναν κλειστά για μη απαραίτητα ταξίδια.

Υποπεριοχές και προορισμοί

Αρκετές υποπεριοχές έφτασαν το 70% έως 85% των αφίξεων πριν από την πανδημία τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2022.

Η νότια μεσογειακή Ευρώπη (-15% σε σχέση με 2019), η Καραϊβική (-18%) και η Κεντρική Αμερική (-20%) παρουσίασαν την ταχύτερη ανάκαμψη προς τα επίπεδα του 2019. Η Δυτική Ευρώπη (-26%) και η Βόρεια Ευρώπη (-27%) σημείωσαν επίσης ισχυρά αποτελέσματα. Τον Ιούλιο οι αφίξεις πλησίασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα στην Καραϊβική (-5%), στη Νότια και μεσογειακή Ευρώπη (-6%) και στην Κεντρική Αμερική (-8%).

Μεταξύ των προορισμών που ανέφεραν στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις τους πρώτους πέντε έως επτά μήνες του 2022, αυτοί που ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα ήταν: οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ (+32% το 2019), η Αλβανία (+19%), το Saint Maarten (+15% ), Αιθιοπία και Ονδούρα (και οι δύο +13%), Ανδόρα (+10%), Πουέρτο Ρίκο (+7%), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Δομινικανή Δημοκρατία (και οι δύο +3%), Σαν Μαρίνο και Ελ Σαλβαδόρ (και οι δύο +1% ) και Κουρασάο (0%).

Μεταξύ των προορισμών που αναφέρουν στοιχεία για τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις τους πρώτους πέντε έως επτά μήνες του 2022, η Σερβία (+73%), το Σουδάν (+64%), η Ρουμανία (+43%), η Αλβανία (+32%), η Βόρεια Μακεδονία (+ 24%), το Πακιστάν (+18%), η Τουρκία, το Μπαγκλαντές και η Λετονία (όλες +12%), το Μεξικό και η Πορτογαλία (και οι δύο +8%), η Κένυα (+5%) και η Κολομβία (+2%) ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2022.

Οι προκλήσεις αυξάνονται

Όπως επισημαίνει το Βαρόμετρο η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ζήτηση έχει δημιουργήσει επίσης σημαντικές προκλήσεις λειτουργίας και εργατικού δυναμικού σε τουριστικές εταιρείες και υποδομές, ιδιαίτερα στα αεροδρόμια. Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση, που επιδεινώθηκε από την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό καθοδικό κίνδυνο. Ο συνδυασμός των αυξανόμενων επιτοκίων σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και οι αυξανόμενες προοπτικές παγκόσμιας ύφεσης, όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, αποτελούν σημαντικές απειλές για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού μέχρι το υπόλοιπο του 2022 και του 2023. Η επιβράδυνση μπορεί να παρατηρηθεί στον τελευταίο Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO, ο οποίος αντανακλά μια πιο προσεκτική προοπτική, καθώς και στις τάσεις κρατήσεων που δείχνουν σημάδια βραδύτερης ανάπτυξης.

«Προσεκτικοί» οι ειδικοί του τουρισμού

Σε μια κλίμακα από το 0 έως το 200, η ​​Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Τουρισμού του UNWTO βαθμολόγησε την περίοδο Μάιος-Αύγουστος 2022 με βαθμολογία 125, που αντιστοιχεί στις ανοδικές προσδοκίες που εξέφρασε η επιτροπή στην έρευνα του Μαΐου για την ίδια περίοδο 4 μηνών (124).

Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Αν και αναμένεται απόδοση άνω του μέσου όρου, οι ειδικοί του τουρισμού βαθμολόγησαν την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 με βαθμολογία 111, κάτω από τη βαθμολογία 125 του προηγούμενου τετραμήνου, δείχνοντας υποβάθμιση στα επίπεδα εμπιστοσύνης. Σχεδόν οι μισοί ειδικοί (47%) βλέπουν θετικές προοπτικές για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022, ενώ το 24% δεν αναμένει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή και το 28% θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Οι ειδικοί φαίνονται επίσης σίγουροι για το 2023, καθώς το 65% βλέπει καλύτερες τουριστικές επιδόσεις από το 2022.

Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον φαίνεται ωστόσο να έχει αντιστρέψει τις προοπτικές για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα στο εγγύς μέλλον. Περίπου το 61% των ειδικών βλέπει τώρα πιθανή επιστροφή των διεθνών αφίξεων στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή αργότερα, ενώ εκείνες που υποδεικνύουν επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2023 έχουν μειωθεί (27%) σε σύγκριση με την έρευνα του Μαΐου (48%). Σύμφωνα με τους ειδικούς, το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας που βαραίνει την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερα έξοδα μεταφοράς και διαμονής, ενώ θέτει υπό πίεση την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τις αποταμιεύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Ξενοδοχεία: Ποιες μεγάλες αλυσίδες παίρνουν… τα βουνά – Πού σχεδιάζουν επενδύσεις
Τουρισμός |

Ποια μεγάλα ξενοδοχεία παίρνουν τα… βουνά – Πού σχεδιάζουν νέες επενδύσεις

Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών «υποχρεώνει» τις αλυσίδες ξενοδοχείων να αναζητήσουν σε νέες περιοχές ευκαιρίες για δημιουργία νέων μονάδων – Η περίπτωση της Λάμψα και της Marriott