Στο 4%, υψηλό δέκα ετών και πάνω έφτασε σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομόλογου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη ταχύτερη αύξηση των τελευταίων 40 ετών στη σκιά των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed στη μάχη της συγκράτησης του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης: 10ετές ομόλογο: Πάνω από το 5% σήμερα η απόδοσή του

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε στο 4,019% για λίγο στις ευρωπαϊκές αγορές, από το 3,963% της Τρίτης και περίπου 3,1% που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου. Μέχρι τη Δευτέρα, είχε σκαρφαλώσει σχεδόν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1981.

Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες είναι ακόμη πιο ευαίσθητες στις προσδοκίες για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Fed, έχουν σημειώσει ακόμη ταχύτερη άνοδο.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι στο 0,73%, ανέβηκε πάνω από το 4% την περασμένη εβδομάδα και τώρα βρίσκεται ακόμη υψηλότερα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ενδέχεται να μην διατηρηθούν στο 4%, επισημαίνει η WSJ. Το επόμενο διάστημα, οι επενδυτές θα παραμείνουν προσηλωμένοι στις οικονομικές εξελίξεις, περιμένοντας σημάδια περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, που θεωρείται θεμέλιο για τη μείωση του πληθωρισμού.

Εκτοξεύτηκαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων

Ήδη, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει εκτοξεύσει το κόστος των στεγαστικών δανείων στα ύψη, έναν από τους πιο άμεσους τρόπους με τους οποίους τα υψηλότερα επιτόκια φθάνουν στα νοικοκυριά των ΗΠΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τόκοι για στεγαστικά δάνεια 30ετούς σταθερού επιτοκίου έφτασαν στο 6,29%, από 2,88% έναν χρόνο πριν. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο στεγαστικού δανείου από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων έχει επίσης αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις, των οποίων το κόστος χρηματοδότησης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αποδόσεις του Δημοσίου όταν εκδίδουν νέα ομόλογα. Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων, που ωθήθηκαν υψηλότερα από των κρατικών, εκτινάχθηκαν από περίπου 2,45% στην αρχή του έτους σε 5,77% έως χθες Τρίτη, σύμφωνα με τον δείκτη ICE που παρακολουθεί ένα καλάθι ομολόγων και αυτή η άνοδος πλήττει τις εταιρείες που αναζητούν περισσότερη χρηματοδότηση.

Τα ιστορικά χαμηλά είναι πίσω

Οι αποδόσεις των ομολόγων βρέθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας σε ιστορικά χαμηλά, εξαιτίας των προσδοκιών ότι η ανάγκη για οικονομική στήριξη, μαζί με μια δεκαετία χαμηλού πληθωρισμού, θα διατηρούσε τα επιτόκια της Fed χαμηλά για τα επόμενα χρόνια.

Πλησιάζοντας στο 2022, πολλοί οικονομολόγοι και αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα εξασθενούσε από μόνος του ή μόνο με ήπια παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα. Οι αναλυτές της Wall Street είχαν προβλέψει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα το 2022, όμως, ο Τζερόμ Πάουελ οδήγησε τη Fed στην πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, διαμορφώνοντας μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις τα επιτόκια αναφοράς της Fed στο εύρος του 3% – 3,25%.

«Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν ένα εύρος για το οποίο μιλούσε κανείς», δήλωσε χαρακτηριστικά στη WSJ η Natalie Trevithick, Payden & Rygel.

Οι περισσότεροι traders είναι πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες μεγάλες αυξήσεις, όσο ο πληθωρισμός διατηρεόται παραμένει πάνω από το 8% και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις -όπως ο ρυθμός αύξησης των μισθών- δείχνουν ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης.

Στα στοιχήματα στην αγορά παραγώγων αποτυπώνονται πλέον προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα ανέβουν πάνω από το 4,75% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένες εταιρείες της Wall Street έχουν προβλέψει ότι η Fed θα φτάσει τα επιτόκια πάνω από 5%, υποδηλώνοντας ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές