Σκληροπυρηνική στροφή και για τον επικεφαλής της Chicago Fed, Τσαρλς Έβανς, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις σε βρετανικό φόρουμ υποστήριξε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα εύρος μεταξύ του 4,50% και του 4,75% προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία, παραδέχτηκε πως η δράση της Fed θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και θα επηρεάσουν την αγορά εργασίας, όμως υποστήριξε πως δεν συμμερίζεται τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις περί ύφεσης στο μέτωπο της απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης: Κόλινς-Fed: Η αμερικανική οικονομία είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ 

«Η άποψη μου είναι περίπου στο ύψος του μέσου όρου των εκτιμήσεων» υποστήριξε.

Τα στοιχεία έδειξαν πως η Fed περιμένει να αυξήσει τα επιτόκια, τα οποία τώρα κυμαίνονται στο 3%-3,25% μετά τη νέα αύξηση της περασμένης εβδομάδας, στο 4,4%,  μέχρι τα τέλη της χρονιάς και στο 4,6% μέχρι τα τέλη του 2023.

Ο ίδιος ο Έβανς τοποθετεί τη διακύμανση λίγο ψηλότερα, στο 4,50% με 4,75%. Όμως, είναι εντυπωσιακό πως μέχρι και τον περασμένο μήνα υποστήριζε πως το ταβάνι των επιτοκίων θα διαμορφωθεί στο 4%.

Αιτία της στροφής του προέδρου της Chicago Fed ήταν η επίμονη συνεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, με φόντο την επιπλέον πίεση στα κόστη που προκάλεσαν τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος. Αν και κατά τη γνώμη του οι πληθωριστικές πιέσεις θα καταλαγιάσουν σημαντικά μέσα στην επόμενη διετία.

Οι αγορές χρήματος, πάντως, ποντάρουν σε μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στο συμβούλιο του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή