
Προβληματισμός επικρατεί γύρω από τις διαρροές που εμφανίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, ο οποίοι ξεκινούν από τη Ρωσία, διατρέχουν υπόγεια και σε μεγάλο βάθος τη Βαλτική και φτάνουν στη Γερμανία. Όλα ξεκίνησαν όταν μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκε διαδοχικά και σε μικρό χρονικό διάστημα πτώση της πίεσης. Στη συνέχεια όμως ο διαχειριστής των αγωγών Nord Stream AG εντόπισε «ζημιές». Πρόκειται για «περιπτώσεις χωρίς προηγούμενο» σε 3 από τους 4 αγωγούς, και μέσα στην ίδια ημέρα. «Είναι άγνωστο πότε το σύστημα θα λειτουργήσει και πάλι».
Διαβάστε επίσης: Gazprom: Απειλεί με κυρώσεις και διακοπή των ροών την ουκρανική Naftogaz
«Στοχευμένες επιθέσεις»
Νωρίτερα η Σουηδική Αρχή Ναυτιλίας έκανε λόγο για τρία σημεία διαρροών, το ένα στη σουηδική θαλάσσια οικονομική ζώνη και τα άλλα στη δανική οικονομική ζώνη. «Οι διαρροές βρίσκονται πολύ κοντά, νοτιοανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ», δήλωσε εκπρόσωπός της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για σύμπτωση; Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τύπο, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των δύο αγωγών. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel επικαλούμενη κύκλους ασφαλείας αλλά και βάσει άλλων στοιχείων. Το Spiegel επικαλείται μάλιστα άνθρωπο που έχει γνώση των γεγονότων από μέσα. Με λίγα λόγια, οι ενδείξεις συντείνουν κατά πάσα πιθανότητα σε σαμποτάζ, σε πράξη δολιοφθοράς, ή ακόμη και σε επίθεση επί τη βάσει της χρονικής αλληλουχίας και της ισχυρής απώλειας πίεσης στον Nord Stream 1.
Βάσει πρώτων εκτιμήσεων της κατάστασης «το ενδεχόμενο πιθανής επίθεσης στο βάθος της θάλασσας δεν είναι κάτι το σύνηθες. Γίνεται μόνο με ειδικές δυνάμεις, με δύτες, ή και υποβρύχιο» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 σταμάτησε εντελώς αρχές Σεπτεμβρίου με την Ρωσία να επικαλείται αρχικά τεχνική βλάβη της αντλίας σε ρωσικό σταθμό συμπίεσης και στη συνέχεια τις δυτικές κυρώσεις, ενώ για τον Nord Stream 2 δεν δόθηκε την τελευταία στιγμή άδεια λειτουργίας λόγω των ρωσικών κυρώσεων. Όμως οι υποθαλάσσιοι αγωγοί είναι γεμάτοι με φυσικό αέριο. Πάντως το ναυτικό της Δανίας και Γερμανοί ειδικοί αλλά και από άλλες χώρες προσπαθούν να ρίξουν φως σε αυτό το συμβάν και να εντοπίσουν τι ακριβώς συνέβη, αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPΑ.
«Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε»
Συν τω χρόνω πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλίνουν προς την εκδοχή της επίθεσης. Αίφνης για την πολωνική κυβέρνηση οι διαρροές που εντοπίστηκαν από τις δανικές αρχές οφείλονται σε ρωσική προβοκάτσια. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλών διεθνώς πιέσεων» δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρσίν Πρσζιντάτς στη Βαροσβία. «Δυστυχώς ο εξ ανατολών γείτονάς μας ακολουθεί συνεχώς πολιτική προκλήσεων». Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν, η οποία βρίσκεται στην πολωνική πόλη Γκολενιόφ, κοντά στο Στετίν, για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pap, επιβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα σημεία των διαρροών είναι κοντά, και στην ερώτηση εάν πρόκειται για σαμποτάζ, είπε: «Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα».

Αλλά και η κυβέρνηση στη Μόσχα δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις διαρροές. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Στην ερώτηση, εάν πρόκειτια για σαμποτάζ, είπε ότι καμιά εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μετά τη διαρροή αερίου από τους αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα, οι αρχές της Δανίας καλούν τα πλοία να αποφύγουν το νησί Μπόρνχολμ σε ακτίνα πέντε μιλίων. «Η διαρροή είναι επικίνδυνη για τη ναυτιλία», δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές της Δανίας. Από τη σκοπιά της Γερμανικής Περιβαλλοντικής Βοήθειας (DUH), δεν υπάρχει κανένας σημαντικός κίνδυνος για το περιβάλλον, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, επανέναρξη λειτουργίας μετά τις εκτεταμένες καταστροφές στον Nord Stream 1, όχι μόνο δεν αναμένονται, αλλά θέτουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου υπό πίεση. Οπως γράφει η Handelsblatt, τα ευρωπαϊκά Future φυσικού αερίου ανέβηκαν σήμερα Τρίτη κατά 11,5% στα 193, 50 ευρώ. Αν και κανένας εκ των δύο αγωγών δεν προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο, τα περιστατικά έχουν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των υποδομών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή: DW


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό