Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,2% εφέτος και 2,2% το 2023 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σε έκθεση για τις προοπτικές των χωρών – μελών της, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η EBRD κάνει λόγο για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνέχεια της μεγάλης ανάκαμψης το 2021 μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης: Εconomist – Σκυλακάκης: Η ελληνική οικονομία θα κρατηθεί μακριά από την ύφεση

Το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 8% στο πρώτο τρίμηνο εφέτος και κατά 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης εξηγούνται σε κάποιο βαθμό από τη χαμηλή βάση σύγκρισης με το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά οφείλονται και στην ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των κρατικών δαπανών.

Οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών συνεχίστηκαν, όπως και των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες ως ποσοστό στο ΑΕΠ πλησιάζουν τώρα αυτές της Γερμανίας.

O τουριστικός τομέας συμβάλλει, επίσης, ξανά ισχυρά στη φετινή ανάπτυξη, καθώς η επίδοσή του αναμένεται αντίστοιχη με αυτή του 2019, όταν είχε σημειώσει ρεκόρ.

Επιβράδυνση

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση, σημειώνει η EBRD. O δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) μειώθηκε στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο λόγω της εξασθένισης της ζήτησης και των χαμηλότερων παραγγελιών – καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι αντιμέτωπες με αυξημένη αβεβαιότητα και αναταραχή και η Ευρωζώνη διατρέχει τον κίνδυνο ύφεσης.

Τι προβλέπει για το 2023

«Καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τελευταίο διάστημα του έτους φαίνεται αναπόφευκτη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 5,2% στο σύνολο του 2022 και το 2,2% το 2023, με την ανάπτυξη να συνεχίζεται, εν μέρει λόγω της υλοποίησης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται με επιχορηγήσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση της EBRD.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Scope:Επιβεβαιώνει το ΒΒ+ για την Ελλάδα και αναβαθμίζει σε θετικές τις προοπτικές
Οικονομία |

Scope:Επιβεβαιώνει το ΒΒ+ για την Ελλάδα και αναβαθμίζει σε θετικές τις προοπτικές

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, η ευνοϊκή πορεία του δημόσιου χρέους και οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα οδηγούν στην αναθεώρηση των προοπτικών, σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης

Τράπεζες: Γιατί η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι
Οικονομία |

Πώς φτάσαμε στη σύγκρουση κυβέρνησης - τραπεζιτών κι ένας φόρος... μπαμπούλας

Ο πρωθυπουργός με τις δημόσιες δηλώσεις κατά των τραπεζών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι βάζει πρώτο στην προεκλογική του ατζέντα την οικονομία και κυρίως ενισχύει το κοινωνικό του προφίλ