Να αποφύγουν οι χώρες της ευρωζώνης την υπερβολική αύξηση δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς το μακροπρόθεσμο χρέος αποτελεί ήδη απειλή για το ένα τρίτο από αυτές συστήνει ο επικεφαλής της φινλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, Όλι Ρεν.

«Οι προσπάθειες των χωρών της ΕΕ να βρουν τρόπους περιορισμού των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών είναι κατανοητές, αλλά η αύξηση των δαπανών αδιακρίτως δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters. Αντίθετα, προτείνει οι χώρες να επιλέξουν προσαρμοσμένα και προσωρινά μέτρα που στοχεύουν στους πιο ευάλωτους, προειδοποιώντας ότι «η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους απειλείται σοβαρά για περισσότερο από ένα τρίτο των χωρών της ευρωζώνης».

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Η αποκατάσταση των απωλειών στους μισθούς θα πάρει 3 χρόνια

Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που σχετίζεται με την ενέργεια μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας, αλλά πρώτα και κύρια εξοικονομώντας ενέργεια.

Ο Όλι Ρεν έκανε λόγο για ενθαρρρυντικές ενδείξεις ότι «η οικονομία της αγοράς λειτουργεί μέχρι κάποιον βαθμό, υπό την έννοια ότι βλέπουμε υψηλότερες τιμές ενέργειας να επηρεάζουν τη ζήτηση», επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία από τη Φινλανδία που δείχνουν ότι η χρήση φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ φέτος χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας από βιομηχανικούς χρήστες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή