Με θρίαμβο της υποψήφιας των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του αντιπάλου της από τη Ρωσία έληξε η «μάχη του Internet» στον ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στο έδαφος της πρωτεύουσας της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι. Επιτρέποντας, έτσι, στην Ουάσιγκτον να ισχυριστεί ότι η Μόσχα απομονώνεται ολοένα περισσότερο σε διεθνές επίπεδο.
Η Ντορίν Μπόγκνταν-Μάρτιν, συγκεκριμένα, κατάφερε να αποσπάσει τη στήριξη των 139 από τους συνολικά 172 ψηφίσαντες, ενώ ο εκλεκτός της Μόσχας και των δικών της εταίρων, Ρασίντ Ισμαΐλοφ, έλαβε μόλις 25 ψήφους.
- Διαβάστε επίσης: Έτσι χωρίζεται ο κόσμος
Έτσι, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα είναι η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου που διέπει τον χώρο του Διαδικτύου, των ψηφιακών μέσων, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης.
Πόλωση σε όλα τα επίπεδα
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος – η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ITU – θα αντικαταστήσει στη συγκεκριμένη θέση τον Κινέζο Χουλίν Ζάο, ο οποίος την κατέχει από το 2014. Παρά δε το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως ποιος ψήφισε τι, εκτιμάται ότι το Πεκίνο στήριξε τον υποψήφιο της Ρωσίας – με τη Δύση και τους συμμάχους της να συνασπίζονται από την άλλη πλευρά.
- Διαβάστε επίσης: Ο πλανήτης και το Διαδίκτυο
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, αναμφίβολα, μια ακόμη απόδειξη της πόλωσης που επικρατεί διεθνώς και εντείνεται διαρκώς, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Άλλωστε, ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Αμερικανών στη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν ότι ο «κόσμος του αυταρχισμού» (στον οποίο, εκτός από Κίνα και Ρωσία, συγκαταλέγονται επίσης Ιράν, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες) θα επιδιώξει να αξιοποιήσει και την ITU για να επιβάλει και στο Internet κανόνες που θα λειτουργήσουν προς όφελός του. Κι αυτό, όπως τονίστηκε, είναι κάτι που ο «κόσμος της δημοκρατίας» οφείλει να αποτρέψει.
Τεράστιες ανισότητες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ITU είναι μια υπηρεσία με ιστορία 157 ετών, η οποία ιδρύθηκε πολύ πριν τον ΟΗΕ – το 1865. Σκοπός της ήταν να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές που σημειώνονταν στα σήματα του τηλέγραφου στα σύνορα των χωρών εκείνης της εποχής, εμποδίζοντας την διαδικασία της επικοινωνίας.
«Η αποστολή της παραμένει παρόμοια και σήμερα: Να διασφαλίσει την επικοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις», αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Reuters. Μόνο που, στην πράξη, υπάρχουν τρομερές ανισότητες και σε αυτό το επίπεδο.
Σύμφωνα με την ίδια την ITU, άλλωστε, σήμερα υπάρχουν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι – κάπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στον πλανήτη – που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet. Η Αφρική είναι η πλέον καθυστερημένη ήπειρος και σε αυτό, καθώς υπολογίζεται ότι το 40% των κατοίκων της δεν διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης, ενώ στην Ευρώπη (την πιο προηγμένη) το ποσοστό των διασυνδεδεμένων φτάνει στο 89%.
Latest News
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία