Με θρίαμβο της υποψήφιας των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του αντιπάλου της από τη Ρωσία έληξε η «μάχη του Internet» στον ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στο έδαφος της πρωτεύουσας της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι. Επιτρέποντας, έτσι, στην Ουάσιγκτον να ισχυριστεί ότι η Μόσχα απομονώνεται ολοένα περισσότερο σε διεθνές επίπεδο.

Η Ντορίν Μπόγκνταν-Μάρτιν, συγκεκριμένα, κατάφερε να αποσπάσει τη στήριξη των 139 από τους συνολικά 172 ψηφίσαντες, ενώ ο εκλεκτός της Μόσχας και των δικών της εταίρων, Ρασίντ Ισμαΐλοφ, έλαβε μόλις 25 ψήφους.

Έτσι, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα είναι η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου που διέπει τον χώρο του Διαδικτύου, των ψηφιακών μέσων, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης.

Πόλωση σε όλα τα επίπεδα

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος – η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ITU – θα αντικαταστήσει στη συγκεκριμένη θέση τον Κινέζο Χουλίν Ζάο, ο οποίος την κατέχει από το 2014. Παρά δε το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως ποιος ψήφισε τι, εκτιμάται ότι το Πεκίνο στήριξε τον υποψήφιο της Ρωσίας – με τη Δύση και τους συμμάχους της να συνασπίζονται από την άλλη πλευρά.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, αναμφίβολα, μια ακόμη απόδειξη της πόλωσης που επικρατεί διεθνώς και εντείνεται διαρκώς, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Άλλωστε, ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Αμερικανών στη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν ότι ο «κόσμος του αυταρχισμού» (στον οποίο, εκτός από Κίνα και Ρωσία, συγκαταλέγονται επίσης Ιράν, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες) θα επιδιώξει να αξιοποιήσει και την ITU για να επιβάλει και στο Internet κανόνες που θα λειτουργήσουν προς όφελός του. Κι αυτό, όπως τονίστηκε, είναι κάτι που ο «κόσμος της δημοκρατίας» οφείλει να αποτρέψει.

Τεράστιες ανισότητες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ITU είναι μια υπηρεσία με ιστορία 157 ετών, η οποία ιδρύθηκε πολύ πριν τον ΟΗΕ – το 1865. Σκοπός της ήταν να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές που σημειώνονταν στα σήματα του τηλέγραφου στα σύνορα των χωρών εκείνης της εποχής, εμποδίζοντας την διαδικασία της επικοινωνίας.

«Η αποστολή της παραμένει παρόμοια και σήμερα: Να διασφαλίσει την επικοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις», αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Reuters. Μόνο που, στην πράξη, υπάρχουν τρομερές ανισότητες και σε αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με την ίδια την ITU, άλλωστε, σήμερα υπάρχουν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι – κάπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στον πλανήτη – που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet. Η Αφρική είναι η πλέον καθυστερημένη ήπειρος και σε αυτό, καθώς υπολογίζεται ότι το 40% των κατοίκων της δεν διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης, ενώ στην Ευρώπη (την πιο προηγμένη) το ποσοστό των διασυνδεδεμένων φτάνει στο 89%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...