Πιο «σφιχτή» θα είναι η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου την επόμενη χρονιά, καθώς η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποιώντας πως η Ευρώπη θα είναι πιο δύσκολο να καλύψει τις ανάγκες της.

«Μπορεί να δούμε τις αγορές LNG το 2023 να είναι “σφιχτές”, πιθανότατα περισσότερο από ότι τη φετινή χρονιά» τόνισε ο κ. Μπιρόλ, σε δηλώσεις του σε συνέδριο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Αύξηση του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη από το 2024

Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, καθώς η μείωση των ροών από τη Ρωσία άσκησαν σημαντική πίεση στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή αγορά. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τις χώρες της Ευρώπης να στραφούν σε άλλους προμηθευτές, αγοράζοντας σημαντικές ποσότητες LNG με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν και τον μέχρι τώρα κορυφαίο εισαγωγέα, που ήταν η Ασία.

O ρόλος της Κίνας 

Πραγματικά, μόνο φέτος οι εισαγωγές LNG από την Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά το «εκπληκτικό 60%», τόνισε ο κ. Μπιρόλ. Όμως, προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε και η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης της σαν αποτέλεσμα των νέων lockdowns και της συντήρησης των σκληρών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Οι εισαγωγές LNG από την Κίνα εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν φέτος, για πρώτη φορά μείωση σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2021 η Κίνα ήταν η νούμερο ένα χώρα αγοράς LNG παγκοσμίως, έναν τίτλο που έχασε τους πρώτους μήνες του 2022 από την Ιαπωνία.

«Εάν η κινεζική οικονομία ανακάμψει, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να μπορεί να προσελκύσει τόσο LNG» προειδοποίησε ο επικεφαλής της IEA.

Από την άλλη πλευρά αν η Ιαπωνία δρομολογήσει το σχέδιο της για την επαναφορά σε λειτουργία αρκετών πυρηνικών μονάδων, θα μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της με πυρηνική ενέργεια, μειώνοντας τις εισαγωγές LNG. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μπιρόλ, οι προοπτικές για την Ευρώπη θα είναι καλύτερες όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών της με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια