Τα πακέτο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να εγκρίνουν αύριο οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Αν και τη συνάντηση αναμένεται να επισκιάσει η συνεχιζόμενη διαφωνία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια διαπραγματεύονται εδώ και μέρες επί του προτεινόμενου πακέτου μέτρων που παρουσίασαν προ ημερών οι Βρυξέλλες, με στόχο να περιοριστεί το συνεχιζόμενο ράλι των ενεργειακών τιμών που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό «γονατίζοντας» επιχειρήσεις και νοικοκυριά και απειλώντας την περιοχή με ύφεση.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση – Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Στα 60 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα επιδότησης

Η «συνεισφορά αλληλεγγύης»

Διπλωματικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι το συμβούλιο των υπουργών θα καταλήξει σε έγκριση των μέτρων, αν και ενδεχομένως με τροποποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν.

Στην «καρδιά» των μέτρων είναι η επιβολή ενός έκτακτου τέλους στα υπερκέρδη που κατέγραψαν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων το 2022 ή το 2023. Στις προτάσεις της Κομισιόν γινόταν μάλιστα λόγος για «προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης», θέλοντας εσκεμμένα να αποφύγουν τη λέξη «φόρο», δεδομένου πως φορολογικά μέτρα απαιτούν ομοφωνία των 27. Η «συνεισφορά» αυτή οριζόταν στο 33% των υπερκερδών (κέρδη κατά 20% μεγαλύτερα σε σχέση με το μέσο όρο του διαστήματος 2019-2020).

Τα κράτη μέλη φαίνεται πως σε γενικές γραμμές στηρίζουν την πρόταση, οπότε η συμφωνία θεωρείται πως είναι προ των πυλών. Το μέτρο θα αποφέρει τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ, χρήματα που οι κυβερνήσεις θα διαθέσουν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την αύξηση των λογαριασμών.

Το ακανθώδες ζήτημα του πλαφόν 

Το δύσκολο βέβαια εντοπίζεται στο επόμενο βήμα, που έχει να κάνει με τη συζήτηση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Συνολικά 15 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, στηρίζουν την πρόταση, όμως η απάντηση της Κομισιόν, την οποία μοιράστηκε χθες με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είχε έντονα σκεπτικιστικό τόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε να θεωρεί πως η επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής είναι πολύπλοκη, απαιτεί «σημαντικές χρηματοοικονομικές πηγές» και βέβαια πως μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στα επίπεδα προσφοράς.

Ενστάσεις στην επιβολή πλαφόν έχουν, μεταξύ άλλων, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία.

Πάντως, τα κράτη μέλη που στηρίζουν το μέτρο αναμένεται να κλιμακώσουν την πίεση τους κατά την συνάντηση της Παρασκευής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης