Η ακτοφυλακή της Σουηδίας ανακάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια τέταρτη διαρροή αερίου στους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream, δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

«Δύο από τις τέσσερις βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», δήλωσε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Τζένι Λάρσον.

Οι άλλες δύο διαρροές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Ισχυρή απάντηση

«Ισχυρή απάντηση» σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής της υποδομής υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε, τονίζοντας ότι υποψιάζεται ότι υπήρχε δολιοφθορά πίσω από διαρροές φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα σε υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη.

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενιαία απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης: Νέο θρίλερ με το φυσικό αέριο – Οι ύποπτες διαρροές και το περίεργο timing 

Απηχώντας τις απόψεις της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας, είπε ότι η δολιοφθορά είναι πιθανή, αν και η ΕΕ δεν κατονόμασε τον πιθανό δράστη ή δεν υπέδειξε κίνητρο. Η Ουάσιγκτον, η οποία ηγήθηκε των προσπαθειών για τιμωρία της Μόσχας για τον πόλεμο, πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε δολιοφθορά, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. «Πολλοί από τους συνεργάτες μας, νομίζω, έχουν καθορίσει ή πιστεύουν ότι πρόκειται για δολιοφθορά. Απλώς, δεν είμαι στο σημείο που μπορώ να σας πω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».  Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να αποκλειστεί οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ, ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη».

Την Παρασκευή συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Η γαλλική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενημέρωσε ότι τη συνεδρίαση του Σ.Α. θα απασχολήσουν οι διαρροές στους αγωγούς που Ρωσία και Ευρώπη ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν.

Διαβάστε επίσης: Nord Stream: Μόσχα κατά ΗΠΑ για τις διαρροές – Τι απαντά η Ουάσιγκτον

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια