Συναγερμός έχει σημάνει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μετά τις «επιθέσεις» στους αγωγούς δικτύου φυσικού αερίου Nord Stream.

Οι ύποπτες διαρροές συνέβησαν εντός των ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Δανίας και της Σουηδίας, οι οποίες απέδωσαν σε εσκεμμένη δολιοφθορά τις εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Σαμποτάζ βλέπει ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέδωσε τις διαρροές του αγωγούς Nord Stream σε πράξεις σαμποτάζ και δήλωσε ότι συζήτησε την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Άμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ.

Διαβάστε επίσης: (Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

«Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μπορεί να πάρει μία ή δύο εβδομάδες πριν επικρατήσει αρκετή ηρεμία στην ζώνη για να δούμε τι συνέβη», δήλωσε ο Μόρτεν Μποντσκόφ έπειτα από την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, δυτικό αξιωματούχος ανέφερε ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream συνιστούν πολύ σοβαρό και πολύ ύποπτο περιστατικό, αλλά απαιτείται πλήρης έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη. «Για τους αγωγούς είναι σαφές ότι φαίνεται πολύ σοβαρό. Οι πολλαπλές ταυτόχρονες εκρήξεις – είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να ερευνηθεί», είπε.

«Είναι προφανές ότι φαίνεται πολύ ύποπτο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διαπιστώσουμε τα γεγονότα και στην συνέχεια να αποδώσουμε ευθύνες», πρόσθεσε.

Η διαρροή του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει κοχλασμό σε μεγάλη ακτίνα στη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος, εμποδίζοντας προς το παρόν τις επιτόπιες έρευνες.

Δύο σεισμικές δονήσεις που παρέπεμπαν σε εκρήξεις καταγράφηκαν την Δευτέρα από σεισμογραφικούς σταθμούς στην Δανία, την Σουηδία και την Γερμανία, ανακοίνωσε χθες το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 00.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη στις 17.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,1 βαθμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μπορέλ: Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι διαρροές προκλήθηκαν από «δολιοφθορά»

Από «δολιοφθορά» προκλήθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream δήλωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή