Συνολικά 268 επιπλέον σχολικές μονάδες εντάχθηκαν φέτος στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, τα οποία αυξήθηκαν από 185.000 το 2019, σε 210.000 σήμερα, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη βουλή,«επεκτείνουμε τα σχολικά γεύματα σε περισσότερες σχολικές μονάδες και διασφαλίζουμε την διανομή τους για ακόμη μια χρονιά. Όλα τα σχολεία, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα της περασμένης σχολικής χρονιάς, έχουν ενταχθεί χωρίς καμία εξαίρεση και στο φετινό πρόγραμμα. Επιπλέον, είναι και η πρώτη φορά που τα σχολικά γεύματα θα διανεμηθούν άμεσα και ταυτόχρονα σε όλες τις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι και περισσότερες από κάθε άλλη φορά».

Διαβάστε επίσης: Σχολικά γεύματα: Επιλύθηκε οριστικά η δικαστική εκκρεμότητα για τη διανομή

Πότε ξεκινά η διανομή

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η διανομή των σχολικών γευμάτων θα ξεκινήσει κανονικά το πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου. Ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων προκηρύχθηκε για 2+1 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά θα εκλείψουν οι λόγοι των καθυστερήσεων στο χρόνο έναρξης και διανομής των γευμάτων που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν.

Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής των γεωγραφικών τμημάτων και των αντίστοιχων σχολικών μονάδων, όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, γίνεται με κοινωνικά κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τα ποσοστά ανεργίας, τη δυναμικότητα της αγοράς εργασίας, καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανά δήμο και γεωγραφικό τμήμα.

Διατροφολόγιο

Ενώ όσον αφορά στην ποιότητα των γευμάτων, η Υφυπουργός τόνισε ότι το διατροφολόγιο έρχεται πιο κοντά στις προτιμήσεις των παιδιών, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των γευμάτων. Τα σχολικά γεύματα μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση την διατροφική τους αξία, προτιμώνται τα τοπικά προϊόντα και όλα αυτά συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν έγκαιρα κουλτούρα υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, οι συσκευασίες κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, προστίθενται ειδικές σημάνσεις για την ημερομηνία παρασκευής και συσκευασίας, αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του φαγητού και τον τρόπο διατήρησής του.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα και να βελτιώσουμε την ποιότητα των γευμάτων. Γιατί για τις πιο ευάλωτες οικογένειες τα σχολικά γεύματα είναι πράγματι αναγκαία σήμερα παρά ποτέ. Άλλωστε από την αρχή ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Βασική επιδίωξή μας είναι τα επόμενα χρόνια να επεκτείνουμε τη διανομή των γευμάτων σε περισσότερες σχολικές μονάδες, ώστε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερες οικογένειες που έχουν ανάγκη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα