Νέα προειδοποίηση προς τη Ρωσία απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για μια «πολύ σκληρή» απάντηση από την Ουκρανία αν η Μόσχα προσαρτήσει τις  τέσσερις ουκρανικές περιοχές μετά τα ψευδοδημοψηφίσματα, όπως τα χαρακτηρίζουν το Κίεβο και η Δύση.

Ασήμαντες οι ψηφοφορίες

Η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ζελένσκι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία  που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Στην ανακοίνωση δεν υπήρξε αναφορά στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή στο Κρεμλίνο, κατά την οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει το διάταγμα για την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Ο Πούτιν θα ανακοινώσει σε διάγγελμα την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας

«Είναι ασήμαντες (οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσματα) και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Δεν είναι όμως σαφές εάν ο Ζελένσκι μίλησε με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι πριν ή μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα προχωρήσει σε μία σημαντική ομιλία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των περιοχών αυτών της Ουκρανίας, που πλέον για τη Μόσχα θα θεωρούνται ρωσικό έδαφος από αύριο.

«Πυρηνικό δόγμα» στα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά.

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.

 Έκτακτη συνεδρίαση του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας

Μετά τις ανακοινώσεις της Μόσχας ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Νικιφόροφ, με ανάρτηση του στο Facebook ενημέρωσε ότι Ζελένσκι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας και άμυνας για αύριο Παρασκευή.

«Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας για αύριο. Η ατζέντα και άλλες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα», έγραψε Νικιφόροφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής