Ανοιχτό άφησε το σενάριο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισόπτ, καθώς όλα δείχνουν ότι ξεκινά η μεγάλη αναμέτρηση για το «καυτό» θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα, πολλά από τα οποία πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη προειδοποιητική απεργία.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να προχωρήσει στην ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου «πριν το τέλος του χειμώνα», όπως δήλωσε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Κάναμε την επιλογή του διαλόγου και της διαβούλευσης» με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα», είπε η Μπορν, προσθέτοντας ότι επιθυμεί «την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το καλοκαίρι του 2023». Εξήγησε δε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τέσσερις μήνες ετησίως μέχρι τα 65 χρόνια  το 2031», έναντι 62 σήμερα.

Χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι στις πρόσφατες εκλογές η κυβερνητική παράταξη έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι δεν είναι πλέον στο χέρι της να ελέγξει τις εξελίξεις και έχει ανάγκη από συμμάχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, θεωρητικά, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που της επιτρέπει να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση ακόμη και χωρίς την υπερψήφισή της από τη Βουλή. Είναι κάτι, άλλωστε, που είχε κάνει την τελευταία φορά, το 2016, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, στην οποία υπουργός Οικονομικών ήταν ο Μακρόν…

Κάτι τέτοιο, όμως, θεωρείται σίγουρο ότι θα πυροδοτούσε την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος της, με την έγκρισή της να θεωρείται πολύ πιθανή. Η κυβέρνηση δε, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα είχε πολλές επιλογές.

Αν ενωθεί η αντιπολίτευση, πάμε σε εκλογές!

«Αν όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης συνασπισθούν για να εγκρίνουν την πρόταση μομφής και να ανατρέψουν την κυβέρνηση», ο Εμανουέλ Μακρόν «θα προσφύγει στους Γάλλους και οι Γάλλοι θα αποφασίσουν και θα πουν ποια θα είναι η νέα πλειοψηφία που επιθυμούν. Και, φυσικά (…) θα περάσουμε σε προεκλογική εκστρατεία για την υποστήριξη του προέδρου», δήλωσε ο Ντισόπτ, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο σενάριο.

Το σίγουρο είναι ότι τα συνδικάτα δηλώνουν την αντίθεσή τους και ετοιμάζονται για μάχη, έστω και αν στις γραμμές τους υπάρχει διαφωνία για τη μορφή και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. «Όλα τα συνδικάτα στην Γαλλία αντιτίθενται στην συνέχιση της εργασίας μέχρι τα 64 ή τα 65 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας. Όσο για την συμμετοχή του στις διαβουλεύσεις της επόμενης εβδομάδα, προειδοποίησε ότι «αν είναι για να μας πουν να συζητήσουμε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα πάει μακριά».

Μια… πονεμένη ιστορία

Το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι τα συνδικάτα φαίνεται να έχουν μαζί τους και την πλειοψηφία των Γάλλων. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που έγινε γνωστή στις 15 Σεπτεμβρίου, το 55% θεωρεί ότι είναι λάθος να ανοίξει τώρα θέμα αλλαγής του συνταξιοδοτικού.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή εκκρεμεί από την πρώτη θητεία του Γάλλου προέδρου, καθώς ανήκε στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του και το 2017. Τελικώς, αναγκάστηκε να την βάλει στον «πάγο», μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις που είχαν ξεσπάσει, επικαλούμενος και την πανδημία της Covid-19.

Αυτή τη φορά, όμως, καθώς ασκούνται έντονες πιέσεις και από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων, τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ πιο μικρά. Και τα μέτωπα πολλά, καθώς τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς οργανώνουν στις 16 Οκτωβρίου «μεγάλη πορεία κατά της ακρίβειας και την κλιματικής αδράνειας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα