Τον επόμενο μήνα αναμένεται να εξεταστούν από το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας τα σχέδια για την αντικατάσταση της ναυαρχίδας της κατάταξης «Doing Business» της τράπεζας που ακυρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά από μια εξωτερική έκθεση που εντόπισε παρατυπίες στα δεδομένα.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ  ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα για τον καθορισμό του τρόπου αξιολόγησης του επιχειρηματικού κλίματος μιας χώρας, αλλά η τράπεζα και τα διάφορα εργαλεία της, συμπεριλαμβανομένου του International Finance Corp, εργάζονται όλοι για να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα συμμετέχει πολύ στην προσπάθεια να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στις χώρες», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης – Παγκόσμια Τράπεζα: Αρνητής της κλιματικής αλλαγής ο Ντέιβιντ Μάλπας; – Έξαλλοι οι ακτιβιστές ζητούν το… κεφάλι του

To πιλοτικό πρόγραμμα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι εργάζεται σε μια νέα προσέγγιση, την οποία δοκιμαστικά ονόμασε «Επιχειρηματικό Περιβάλλον», που θα βοηθήσει τις χώρες να βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους περιβάλλον και να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις.

Διαβάστε επίσης – Παγκόσμια Τράπεζα: Αναθεωρεί προς τα κάτω για το παγκόσμιο ΑΕΠ, προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό

Η τράπεζα απέσυρε την ετήσια κατάταξη «Doing Business» πριν από έναν χρόνο, λέγοντας ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι και η εξωτερική έρευνα είχαν εγείρει «δεοντολογικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς πρώην στελεχών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και νυν και/ή πρώην προσωπικού της Τράπεζας».

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Indermit Gill, είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η τράπεζα ακούει προτάσεις για το πώς να αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα κατάταξης και αρνήθηκε να προβλέψει πότε θα κυκλοφορήσει το νέο προϊόν.

«Θα το κάνουμε πολύ στοχευμένα και θα το κάνουμε σωστά», είπε.

Ο ρόλος της Γκεοργκίεβα

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακύψει μείζον πρόβλημα στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αφότου έγινε γνωστό ότι η νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μεταξύ άλλων, κατηγορείται πως σε ετήσια έκθεση για τις συνθήκες επιχειρείν της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε ασκήσει «αδικαιολόγητες πιέσεις», ώστε να λάβει βελτιωμένη κατάταξη η Κίνα.

Πρόκειται για την έκθεση «Doing Business», στην οποία αναλύεται το επενδυτικό κλίμα κάθε χώρας και η παρατυπία, την οποία διαπίστωσε η Π.Τ., αφορούσε την έκδοση του 2018 (με στοιχεία του 2017). Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία τότε διατελούσε διευθύνουσα σύμβουλος της τελευταίας, αρνείται εξ ολοκλήρου όσα της προσάπτουν.

Οι ειδικοί κατηγορούν τη σειρά Doing Business για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα υποκείμενα δεδομένα και τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της κατάταξης, ζητώντας ένα τείχος προστασίας μεταξύ της ομάδας Doing Business και άλλων δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με την έρευνα, ένας εσωτερικός έλεγχος κατέδειξε ότι η διοίκηση της τράπεζας είχε πιέσει εννέα από 15 στελέχη να «μαγειρέψουν» δεδομένα στις εκδόσεις 2018 και 2020 του δείκτη Doing Business, ανεβάζοντας τη Σαουδική Αραβία στο «πιο μεταρρυθμισμένο» σημείο παγκοσμίως και ενισχύοντας το κατάταξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας, και παράλληλα να αφαιρέσουν το Αζερμπαϊτζάν από τις 10 πρώτες βαθμολογίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα