Μεγάλες επιχειρήσεις και λιγότερο οι πολίτες ωφελήθηκαν από τα προγράμματα στήριξης για την ανάκαμψη των οικονομιών αναπτυσσόμενων χωρών από το σοκ της πανδημίας, αποκαλύπτει έκθεση που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα από συμμαχία μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τη Συμμαχία για την Οικονομική Διαφάνεια (Financial Transparency Coalition, FTC), οι αναπτυσσόμενες χώρες διέθεσαν κατά μέσον όρο το 40% των χρηματοδοτήσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας σε μεγάλες εταιρείες και περίπου αντίστοιχο ποσοστό σε μέτρα κοινωνικής προστασίας.
Διαβάστε επίσης: EY: Διευρύνεται το χάσμα οικονομικής προστασίας μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων αγορών
«Παρά την κρίση του κόστους ζωής, κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών, συχνά αναγκασμένες από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, έβαλαν τις μεγάλες επιχειρήσεις πάνω από τους πληθυσμούς τους», σχολίασε ο διευθυντής της Συμμαχίας, ο Μάτι Κόχονεν, αναφέρει δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.
Μεγάλες ανισότητες
Η ανισότητα ήταν πολύ πιο κραυγαλέα σε ορισμένες χώρες, όπως στη Ζάμπια, όπου το 90% των χρηματοδοτήσεων κατευθύνθηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις το 5% σε κοινωνικά προγράμματα, καθώς και στην Ουγκάντα.
Αντίστροφα, μερικές χώρες, όπως η Ινδία ή το Μαλάουι, αφιέρωσαν πάνω από το 85% των χρηματοδοτήσεων σε κοινωνικά προγράμματα. Ωστόσο συνολικά, μόλις οκτώ από τις 21 χώρες που μελετήθηκαν διέθεσαν πάνω από το 50% των κεφαλαίων για κοινωνικές πολιτικές.
Λιγότερο ωφελημένες οι γυναίκες
Από τα ποσά αυτά ωφελήθηκαν ακόμη λιγότερο οι γυναίκες, στις οποίες κατέληξε κατά μέσον όρο το υποδιπλάσιο ποσό απ’ ό,τι στους άνδρες. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός πως η υποστήριξη ήταν περιορισμένη προς άτυπα απασχολούμενους και απασχολούμενες, συχνότερα γυναίκες, παρότι πλειοψηφούν σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές ή το Μαλάουι.
Ακραία φτώχεια
Κατά συνέπεια από 75 ως 95 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια ως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι δημόσιες δαπάνες, που ήδη υπέστησαν περικοπές το 2021 σε σύγκριση με το 2020, μειώνονται κι άλλο φέτος.
Η έκθεση αναφέρεται ως προς αυτό στην περίπτωση της Ζάμπιας, που μείωσε τις κρατικές δαπάνες και αύξησε τον ΦΠΑ, συμμορφούμενη προς τους όρους του προγράμματος στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
«Πολλές χώρες σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία ή την κοινωνική προστασία καθώς είναι αντιμέτωπες με έλλειψη κεφαλαίων», προσθέτει ο κ. Κόχονεν, ο οποίος κατηγορεί τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς πως υπαγορεύουν αυτές τις πολιτικές επιλογές.
Η FTC απευθύνει έκκληση στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές, που βάζουν στο επίκεντρο την υποστήριξη στους ανθρώπους και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως θεσπίζοντας προοδευτικό φόρο στα κέρδη και πάνω από όλα στα υπερκέρδη, καθώς και ενισχύοντας τον αγώνα εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και εναντίον της φοροδιαφυγής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα