Κόκκινο στη σκέψη για μια νέα έξοδο στις αγορές «ανάβουν» οι αποδόσεις του 5% και τα υψηλά κόστη δανεισμού έχουν αλλάξει το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για νέα έκδοση χρέους. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται όχι τόσο στις υψηλές αποδόσεις αλλά στην μεταβλητότητα της αγοράς.

Στο στρατηγείο του Οργανισμού δεν βιάζονται για έξοδο καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα περί τα 39 δισ. ευρώ είναι ισχυρά, εξυπηρετώντας το χρέος ακόμα και χωρίς νέα έξοδο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανά έτος κινούνται στα περίπου 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για το ύψος των διαθεσίμων.

Διαβάστε επίσης: 10ετές ομόλογο: Πάνω από 5% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του έτους η χώρα να επανεκδώσει κάποιον τίτλο. Ο βασικός στόχος είναι η χωρα να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι παρούσα παρά τις δύσκολες συγκυρίες. Εξάλλου, το δανειακό πρόγραμμα για εφέτος έχει ολοκληρωθεί στο 70% περίπου, αντλώντας έτσι το ελληνικό δημόσιο περί τα 7 δισ.από τις αρχές του έτους.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα της Αγγλίας: Καθυστερεί την πώληση ομολόγων

Σε υψηλά από το 2017 το ελληνικό 10ετές

Σε υψηλά επίπεδα από το 2017 βρίσκεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να εκτινάσσεται στο ψυχολογικό όριο του 5% (άνοδος 15 μονάδων βάσης) ενώ την ίδια ώρα ρεκόρ  αρκετών ετών κατέγραψαν και οι αποδόσεις στην ευρωζώνη.

Για την Ελλάδα είναι το πιο αλμυρό επιτόκιο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2017, όπου το spread (απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου) έφτασε στις 269 μονάδες, όταν, μόλις, στις αρχές Αυγούστου το ελληνικό 10ετες ήταν στο  2,9% (σημειώνοντας αύξηση στο 73%). Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων, επίσης, βρίσκεται επίσης σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015 και το ιταλικό ομόλογο είναι κοντά σε υψηλά  δέκα ετών.

Εκρηξη στις ανησυχίες  δίνουν οι προσδοκίες των επενδυτών  για νέα αύξηση επιτοκίων και  και ότι οι αυξημένες κρατικές δαπάνες λόγω της ενεργειακής κρίσης ενδεχομένως να φέρουν εκδόσεις κρατικού χρέους με αυξημένο κόστος επιβαρύνοντας  τις χώρες με αυξημένο χρέος. Η εικόνα στις διεθνείς αγορές παραμένει αρνητική καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις για τις οικονομίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, της ύφεσης, τα υψηλότερα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες ενώ έχει προστεθεί η ανησυχία της  ιταλικής πολιτικής αβεβαιότητας.  Οι επενδυτές «επιτίθενται» στα ομόλογα και προβαίνουν σε  ρευστοποιήσεις υπό το φόβο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και  της επιδείνωσης των γεωπολιτικών ρίσκων.

Υπό αυτό το κλίμα η απόδοση του γερμανικού ομολόγου έφτασε στο 2,2%, που είναι υψηλό 11 ετών και η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου έφτασε στο 4% για πρώτη φορά από το 2008. Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε επίπεδα του 4,8%, το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 10ετίας. Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,92%, το ισπανικού στο 3,47%, του πορτογαλικού στο 3,36%, του ιρλανδικού στο 2,89% και του γαλλικού στο 2,87%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες