Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναστείλει την προγραμματισμένη έναρξη πώλησης ομολόγων την ερχόμενη εβδομάδα και θα αρχίσει προσωρινά να αγοράζει μακροχρόνια ομόλογα, προκειμένου να κατευνάσει το χάος της αγοράς που έχει εξαπολύσει ο λεγόμενος «μίνι-προϋπολογισμός» της νέας κυβέρνησης.

Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τουλάχιστον το 1957, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις βρετανικές αγορές σταθερού εισοδήματος μετά τις νέες ανακοινώσεις δημοσιονομικής πολιτικής. Τα μέτρα περιλάμβαναν μεγάλες ποσότητες μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών που έχουν προκαλέσει παγκόσμια κριτική, μεταξύ άλλων από το ΔΝΤ.

Διαβάστε ακόμα:  Τράπεζα της Αγγλίας: «Παρακολουθούμε στενά τη βουτιά της λίρας»

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η βρετανική κεντρική τράπεζα είπε ότι παρακολουθεί τη «σημαντική ανατιμολόγηση» των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και του παγκόσμιου ενεργητικού τις τελευταίες ημέρες, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά το μακροχρόνιο χρέος του βρετανικού δημοσίου.

«Εάν η δυσλειτουργία σε αυτήν την αγορά συνεχιστεί ή επιδεινωθεί, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

«Σύμφωνα με τον στόχο της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς και να μειώσει τυχόν κινδύνους για τους πιστωτικούς όρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασιλείο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προσωρινές αγορές κρατικών ομολόγων

Έτσι, από την Τετάρτη, η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκινά προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να «αποκαταστήσει τις εύρυθμες συνθήκες της αγοράς» και είπε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν «σε όποια κλίμακα χρειάζεται» για να ηρεμήσουν τις αγορές.

Οι αγορές θα αποζημιωθούν πλήρως από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκάλυψε η Τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή