Το πολιτικό ρίσκο παραμένει αυξημένο στην Ελλάδα εκτίμησε μεταξύ άλλων σήμερα η Moody’s, εξετάζοντας και το πώς οι εκλογές επηρεάζουν το πιστωτικό προφίλ της χώρας. Όπως εκτιμά, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών καθιστά απίθανο να κερδίσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία ή αρκετές έδρες για το σχηματισμό ενός σταθερού κυβερνητικού συνασπισμού.
Επομένως, ένας δεύτερος γύρος εκλογών κατά τον οποίο θα επανέλθει το μπόνους των εδρών και ένα διάστημα μερικών εβδομάδων ή και παραπάνω για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποτελεί για τον εν λόγω οίκο το πιο πιθανό σενάριο.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση και επενδυτική βαθμίδα
Oι μεταρρυθμίσεις
Ο διεθνής οίκος, αν και προβλέπει πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για το σχηματισμό κυβέρνησης, θεωρεί πως ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων ή μια ουσιαστική αλλαγή στην πορεία της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής είναι χαμηλός, αν και οι πιστωτές απαιτούν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικά συνετές δημοσιονομικές πολιτικές προωθώντας περαιτέρω τις απαραίτητες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Διαβάστε επίσης: Ελληνική οικονομία: Αντέχουμε χωρίς νέα έξοδο στις αγορές
Σύμφωνα με την κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων αναλυτών πάντως, η βαθιά ύφεση στην οποία εκτιμάται ότι θα βρεθεί η ευρωζώνη το 2023, αλλά και ο εκλογικός κύκλος, αναμένεται όχι μόνο να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας, αλλά και να καθυστερήσουν την απόκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» από τους οίκους αξιολόγησης πιθανώς, υπό όρους, στο τέλος του επόμενου έτους ή και αργότερα, καθώς ερώτημα αποτελεί αν η χώρα θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει δεσμευτεί για το επόμενο έτος.
Τα σενάρια εκλογών
Σήμερα οι αγορές αναμένουν εκλογές τον ερχόμενο Μάιο τουλάχιστον σε δύο γύρους. Ετσι, η αναβάθμιση σε «επενδυτική βαθμίδα» της Ελλάδας θα μπορούσε να έρθει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων με γνώση των διαδικασιών, το νωρίτερο μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και αφού πρώτα υπάρξουν δείγματα γραφής πως η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της.
Να σημειωθεί πως η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με «Ba3» και σταθερές προοπτικές (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), διατηρώντας τη χειρότερη βαθμολογία από τους άλλους οίκους, καθώς η Fitch με «BB» και θετικές προοπτικές βρίσκεται δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η S&P με «BB+» και η DBRS με «BB high», με σταθερές προοπτικές, απέχουν μία ανάσα (μία μόλις βαθμίδα) μακριά από το όριο της επενδυτικής κατηγορίας (Investment Grade IG).
Καθώς η επενδυτική κατηγορία περιλαμβάνει ομόλογα με αξιολογήσεις ΒΒΒ-/Baa3 ή και καλύτερες, για να την αποκτήσει η Ελλάδα θα πρέπει ένας από τους τέσσερις αυτούς οίκους, που είναι αποδεκτοί από το ευρωσύστημα ως εξωτερικοί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, να αναβαθμίσει στην κατηγορία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο.
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό