Στην επόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα στηρίξει τη δημιουργία ταμείου που θα αποζημιώνει τις φτωχότερες χώρες για τις ζημιές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα τουλάχιστον με το σχέδιο του σχεδίου διαπραγμάτευσης που περιήλθε στην κατοχή του Politico.

Το έγγραφο, το οποίο δεν αποκλείεται να αλλάξει πριν οριστικοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ένωσης στις 4 Οκτωβρίου, θα μπορούσε να καθορίσει την έκβαση των συνομιλιών για το φλέγον ζήτημα των «απωλειών και ζημιών», όπως είναι γνωστό στην γλώσσα των διαπραγματεύσεων το θέμα των αποζημιώσεων.

Διαβάστε επίσης: Μπιλ Γκέιτς: Τι προτείνει για την κλιματική κρίση

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Το ζήτημα επανήρθε στο προσκήνιο μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν φέτος αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες. Μετά την επίσκεψή του στο Πακιστάν που επλήγη από πρωτοφανείς πλημμύρες τις προηγούμενες ημέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το θέμα των απωλειών και ζημιών «με τη σοβαρότητα που του αξίζει».

Οι φτωχότερες χώρες, εξάλλου, ελάχιστα ευθύνονται για τις εκπομπές άνθρακα που έχουν ήδη ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη 1,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης – Η startup του Μπιλ Γκέιτς που υπόσχεται επανάσταση στον κλιματισμό

Όμως το σχέδιο της ΕΕ δεν περιέχει καμία αναφορά στο αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών να συμπεριληφθεί το ζήτημα στην επίσημη ατζέντα της συνόδου COP27, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 6-18 Νοεμβρίου στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Γενική συζήτηση

Αντ’ αυτού, στηρίζει την έναρξη μιας πιο γενικής συζήτησης σχετικά με την «χρηματοδότηση δραστηριοτήτων για την πρόληψη, ελαχιστοποίηση και αντιμετώπιση των απωλειών και ζημιών».

Όπως φαίνεται η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στη θέση που κράτησαν στην προηγούμενη σύνοδο COP27, κατά την οποία τάχθηκαν κατά της δημιουργίας ταμείου, υπό τον φόβο ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα σε υπερβολικές αξιώσεις.

Η Αίγυπτος πάντως έχει διευκρινίσει ότι θέτει ως προτεραιότητα για τη σύνοδο την ένταξη των απωλειών και ζημιών στην ατζέντα της COP27.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Politico πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν πειστεί πως ένα νέο ταμείο είναι απαραίτητο, αν και αναγνωρίζουν ότι στις πλούσιες χώρες αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το σχέδιο του διαπραγματευτικού πλάνου στηρίζει επίσης μια ασφαλιστική πρωτοβουλία με την ονομασία Global Shield και ζητά να λαμβάνεται υπόψη η κλιματική κρίση στον σχεδιασμό προγραμμάτων αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υδρογονάνθρακες: Πώς επιθεώρησαν οι επιστήμονες τα μέτρα για τη θαλάσσια ζωή στις έρευνες της Κρήτης
Green |

Η «Green Team» για τους υδρογονάνθρακες στον ΟΤ: «Έτσι επιθεωρήσαμε τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη»

Επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, της ΕΔΕΥΕΠ και από τους «παρατηρητές» περιγράφουν στον ΟΤ πώς επιθεώρησαν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στις σεισμικές έρευνες