Τη δημιουργία τριών data centers μέσα στα επόμενα δύο χρόνια περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη επένδυση της Google στη χώρα μας. Όπως ανακοίνωσαν εχθές, τα στελέχη του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στη χώρα μας θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 2,2 δισ. στην οικονομία ως το 2030, υποστηρίζοντας τη δημιουργία άνω των 19.400 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή την περίοδο τα στελέχη της εταιρείας αναζητούν τις κατάλληλες θέσεις, προκειμένου να κατασκευαστούν τα τρία κέντρα δεδομένων, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι στην περιοχή της Αττικής. Στόχος μάλιστα είναι να «τρέξουν» τόσο άμεσα οι διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμα σε δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης – Google: Cloud region με αποτύπωμα 2,2 δισ. ευρώ δημιουργεί ο τεχνολογικός κολοσσός στην Ελλάδα

Αν και το ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό, στελέχη με γνώση της αγοράς μιλούν για ένα ποσό εφάμιλλο αυτού που επενδύει η Microsoft για την κατασκευή των τριών data centers, τα οποία ανακοίνωσε προ διετίας και πρόσφατα εντάχθηκαν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Όσοι γνωρίζουν την αγορά κάνουν λόγο για έναν ανταγωνισμό γοήτρου μεταξύ των δύο ηγέτιδων δυνάμεων της τεχνολογίας, που έφτασε και στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Η επένδυση της Google θα φέρει 2 δισ. ευρώ και 20.000 νέες θέσεις εργασίας

Νέα σελίδα

Η δημιουργία του Cloud Region γυρίζει μια νέα σελίδα στην παρουσία της Google στην Ελλάδα, που ήδη μετρά 15 χρόνια. Χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση ορόσημο, η πρόεδρος της Google Cloud International, κυρία Adaire Fox-Martin, τόνισε πως «εμβαθύνουμε τη συνεργασία της Google με την Ελλάδα που αποκτά νέες συναρπαστικές διαστάσεις».

Όσον αφορά στο Google Cloud Region, αυτό θα παρέχει, όπως εξήγησε, υπηρεσίες αποθήκευσης και cloud στους πελάτες της εταιρείας. Χτισμένη επάνω στην πιο σύγχρονη τεχνολογία, η νέα υποδομή παρέχει ουσιαστικά μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη των φορέων και επιχειρήσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουν» την αξία των δεδομένων τους. Επίσης, σε έναν κόσμο που οι κυβερνοαπειλές πολλαπλασιάζονται, αυτή η πλατφόρμα εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα, τα συστήματα και οι χρήστες είναι ασφαλείς.

Το αποτύπωμα της επένδυσης

Βάσει της έρευνας για το αποτύπωμα του επενδυτικού πλάνου της Google που διεξήγαγε η AlphaBeta Economics, αυτό θα υποστηρίξει την ανάπτυξη 700.000 και πλέον πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, με το Google Cloud οι πελάτες δεν χρειάζεται να κατέχουν ή να λειτουργούν δικά τους κέντρα δεδομένων και διακομιστές.

Παράλληλα, πρόκειται για το πιο «καθαρό» διαθέσιμο cloud, σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Fox-Martin. Τα κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας (hyperscale) διαθέτουν κατά 5 φορές μικρότερη ένταση ανθρακούχων εκπομπών κατά τη λειτουργία τους σε σύγκριση με τα εσωτερικά κέντρα δεδομένων. Μειώνεται έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και των επιχειρήσεων.

Νέα έργα

Το πλάνο της Google για τη χώρα μας δεν περιορίζεται όμως στο Cloud Region. Εστιάζει στην επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα. Επίσης, θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture να γίνει ακόμα πιο προσβάσιμος και ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός στο παγκόσμιο κοινό.

Παράλληλα, διευρύνει της συνεργασίας της με την Deloitte, ώστε να δημιουργήσει ένα Κέντρο Αριστείας για τη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως είπε εχθές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας τις ανακοινώσεις, αυτό θα είναι «διπλό» σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στόχος είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται στο cloud και στη μηχανική εκμάθηση που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιταχύνουν την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Κοινωνικό πρόσημο

Για τη στήριξη δε της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση σε αυτή που έχει κοινωνικό πρόσημο, ο φιλανθρωπικός βραχίονας της εταιρείας, το Google.org, προσφέρει στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα.

Για μια κορυφαία στιγμή για τη Google Ελλάδος ως επιστέγασμα των προσπαθειών της ομάδας να δημιουργήσει νέες προοπτικές στην ψηφιακή και όχι μόνο ανάπτυξη της χώρας, έκανε λόγο, η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου, διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google. Όπως επισήμανε, αποστολή της Google είναι «να οργανώνει την παγκόσμια πληροφορία και να την κάνει προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Scope:Επιβεβαιώνει το ΒΒ+ για την Ελλάδα και αναβαθμίζει σε θετικές τις προοπτικές
Οικονομία |

Scope:Επιβεβαιώνει το ΒΒ+ για την Ελλάδα και αναβαθμίζει σε θετικές τις προοπτικές

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, η ευνοϊκή πορεία του δημόσιου χρέους και οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα οδηγούν στην αναθεώρηση των προοπτικών, σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης

Τράπεζες: Γιατί η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι
Οικονομία |

Πώς φτάσαμε στη σύγκρουση κυβέρνησης - τραπεζιτών κι ένας φόρος... μπαμπούλας

Ο πρωθυπουργός με τις δημόσιες δηλώσεις κατά των τραπεζών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι βάζει πρώτο στην προεκλογική του ατζέντα την οικονομία και κυρίως ενισχύει το κοινωνικό του προφίλ