Πέρασε ο Σεπτέμβρης που παραδοσιακά ανοίγει την πολιτική σεζόν. Και μας άφησε καμιά εικοσαριά δημοσκοπήσεις από όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με το είδος.
Το συμπέρασμα είναι κοινό.
Η κυβέρνηση όχι μόνο αντιμετώπισε, αλλά στο τέλος αποκατέστησε και τη φθορά που της είχαν προκαλέσει οι πρώτοι οκτώ μήνες του έτους – κινείται πλέον στα επίπεδα του φθινοπώρου 2021.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια στασιμότητα χωρίς σοβαρές διακυμάνσεις που τον κρατάει όμως σε σημαντική απόσταση από τη ΝΔ.
Στο ΠΑΣΟΚ ανακόπηκε η δυναμική που είχε καταγραφεί την άνοιξη μετά την εκλογή Ανδρουλάκη.
Γενικά όλα έγιναν μάλλον ήπια, αφού ούτε η φθορά των μεν, ούτε η στασιμότητα των δε, ούτε η δυναμική των άλλων, είχαν προκαλέσει γενικότερες ανακατατάξεις.
Συμπέρασμα; Μια από τα ίδια. Κάτι που συνιστά επιτυχία για μια κυβέρνηση που δεν κλονίστηκε και αποτυχία για μια αντιπολίτευση που φιλοδοξούσε να κλονίσει την κυβέρνηση.
Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη. Μόνο η έκπληξη όσων δεν καταλαβαίνουν γιατί οι δημοσκοπήσεις λένε άλλα από όσα εκείνοι νομίζουν ότι θα έπρεπε να λένε.
Δεν τους περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, αλλά αναρωτιούνται μήπως «οι Ελληνες γίναμε όλοι μαφιόζοι ή μαζοχιστές».
Για ποιον λόγο; Επειδή εκείνοι έχουν αποφασίσει ότι η χώρα «υφίσταται μια δημοκρατική εκτροπή» ενώ «η ελευθεροτυπία κι ο πλουραλισμός έχουν στραγγαλιστεί», πράγμα που δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις (Γ. Μυλόπουλος, Tvxs, 23/9).
Ακατανόητα πράγματα. Θυμίζουν λίγο τον τύπο που κλωτσάει τον τοίχο να ανοίξει επειδή νομίζει ότι είναι πόρτα. Αλλά ανοίγει ο τοίχος με κλωτσιές; Δεν ανοίγει – το πολύ πολύ να σπάσεις το πόδι σου.
Οι δημοσκοπήσεις λοιπόν δεν καταγράφουν το φαντασιακό ή τις επιθυμίες του καθενός, όπως άλλωστε δεν ανακοινώνουν τα μελλούμενα ή το τέλος του κόσμου. Κι αυτό τις ξεχωρίζει από τον Νοστράδαμο.
Σε σημείο που ειλικρινά αναρωτιέμαι αν χρειάζεται δημοσκόπηση για να καταλάβει κάποιος ότι η υποστήριξη των συμμοριών του Ζωγράφου ή των μεταναστών του Ερντογάν δεν αποτελεί απαραιτήτως δημοφιλή επιλογή.
Ή ότι η κυβέρνηση θα δει το γκαζόν ανάποδα αν γίνει καμιά στραβή και της ξεφύγει η οικονομία.
Ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάει ακόμα το βάρος της διακυβέρνησής του και επιμένει σε διάφορες ημιμαθείς προχειρολογίες.
Ή ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάθαινε ζημιά αν έστριβε για ΣΥΡΙΖΑ.
Τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται δημοσκοπήσεις. Λίγο μυαλό χρειάζεται. Και μετά όλες τις δημοσκοπήσεις τις διαβάζεις τζάμι.
Πηγή: Eντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης