Στο 83,5% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Τουρκία, κάτι το οποίο σημαίνει πως η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε για 16ο μήνα

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν επιθυμεί να μειωθούν τα επιτόκια σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα σε υψηλό 24 ετών (1998), τροφοδοτούμενος από μια…πειραματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει διώξει τους ξένους επενδυτές και έχει διαβρώσει την αξία της λίρας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 83,5% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός – σε μηνιαίο επίπεδο – επιταχύνθηκε  με ρυθμό 3,1%.

Η πτώση της λίρας

Η αύξηση αυτή έρχεται μετά από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων φέτος από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου που απειλούν να συσσωρεύσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην άνοδο των τιμών. Η αιφνιδιαστική στροφή της πολιτικής της Τουρκίας έχει καταστήσει τη χώρα σε ακραία θέση μεταξύ των παγκόσμιων νομισματικών αρχών, οι περισσότερες από τις οποίες κινούνται επιθετικά (με αυξήσεις επιτοκίων), προκειμένου να ελέγξουν τις αυξήσεις των τιμών.

Το αποτέλεσμα είναι η Τουρκία να έχει τα πιο αρνητικά επιτόκια στον κόσμο, κάτι το οποίο της στερεί απόθεμα ασφαλείας για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων έναντι της πώλησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή