Τα λεγόμενα Erdoganomics (η ιδιότυπη οικονομική θεωρία που προωθεί ο Ερντογάν) έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αναλυτών και πολιτικών το τελευταίο διάστημα: την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζών αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί αντίστροφη πορεία και μειώνει το κόστος δανεισμού με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 80%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι οι εκτιμήσεις μιλούν για πραγματικό πληθωρισμό που ανέρχεται σε τριψήφιο ποσοστό (αρκετά πάνω από το 100%).

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 80%

Σε νέα του συνέντευξη στο CNNTurk , ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να μειώνει το βασικό της επιτόκιο κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους, αψηφώντας επενδυτές και οικονομολόγους που λένε ότι απαιτούνται αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Διαβάστε επίσης – ΥΠΟΙΚ Τουρκίας: Η οικονομία μας είναι φιλελεύθερη και θα αντέξει

«Το επιτόκιο μειώθηκε στο 12%,» είπε ο Ερντογάν , αναφερόμενος στην έκπληξη μείωσης 100 μονάδων βάσης στο βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Από εδώ και πέρα ​​δεν υπάρχει άνοδος, θα πέσει περαιτέρω. Αυτό θα μειώσει επίσης τον πληθωρισμό».

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει η νομισματική αρχή να επιτύχει περαιτέρω μειώσεις στο επιτόκιο πολιτικής τον Οκτώβριο και μετά, έτσι ώστε το σημείο αναφοράς να φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος προωθεί εδώ και καιρό το χαμηλό κόστος δανεισμού, υποστηρίζοντας μια ανορθόδοξη θεωρία ότι η μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό, το αντίθετο της συμβατικής πολιτικής. Έχει απολύσει τρεις διαδοχικούς διοικητές κεντρικών τραπεζών τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω διαφωνιών σχετικά με το κατάλληλο επίπεδο για τα επιτόκια.

Η άνοδος των τιμών

Παρά τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου, η άνοδος των τιμών είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί από ένα μέρος των Τούρκων.

Η αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατηγορούν εξάλλου το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (Tüik) ότι υποτιμά τουλάχιστον κατά το ήμισι την έκταση του πληθωρισμού.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), που αποτελείται από ανεξάρτητους τούρκους οικονομολόγους, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έφθασε το 181,4% σε διάστημα έτους.

Η Τουρκία έχει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν συνεχώς από τις αρχές του 2017, όμως αυτός δεν είχε φθάσει ποτέ σε τέτοια επίπεδα από την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, το 2003.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή