Οι ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,πρόκειται να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, κατά τη συνεδρίασή τους την Παρασκευή, σύμφωνα με προσχέδιο της κοινής δήλωσης της συνάντησής τους.

Όπως γράφει το Reuters, το οποίο είδε το προσχέδιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εργαστεί επειγόντως σε ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της «πρότασης εφαρμόσιμων λύσεων για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».

Η ελληνική πρόταση

Μετά από μήνες διαβούλευσης και αποφυγής, είναι καιρός η Ευρώπη να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο Bloomberg. Όπως σημειώνει, σε κανονικούς καιρούς, οι κυβερνήσεις πρέπει να αφήσουν τις αγορές να λειτουργήσουν. Δεν είναι όμως φυσιολογικές εποχές, εξηγεί. Καθώς οι τιμές αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, η αγορά έχει πάψει να λειτουργεί. Η ρευστότητα έχει στερέψει και η αστάθεια έχει εκτοξευτεί, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για τους προμηθευτές και τους κερδοσκόπους να επωφεληθούν από τις απότομες κινήσεις των τιμών. Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υφίστανται πιέσεις, ζητώντας κρατική βοήθεια. Κανένα νοικοκυριό, εταιρεία ή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ή να διαχειριστεί μια αγορά όπου οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται τυχαία.

Διαβάστε περισσότερα – Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ευρώπη μπορεί να πολεμήσει τον Πούτιν με πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια