Επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος του Ιράν ζητούν Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία και Τσεχική Δημοκρατία, με ένα πακέτο 16 προτάσεων που υπέβαλαν, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Αυτό αποκάλυψε στο Reuters πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο στόχαστρο πρόσωπα και θεσμοί

Τα προταθέντα μέτρα θα στοχοθετούν πρόσωπα και θεσμούς κατά κύριο λόγο που ευθύνονται για την καταστολή των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών μιας 22χρονης Ιρανής, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι χώρες αυτές που προτείνουν την επιβολή κυρώσεων επιδιώκουν να ληφθεί απόφαση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 17ης Οκτωβρίου χωρίς να αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από τις χώρες μέλη, όπως έγραψε το περιοδικό Spiegel, το οποίο πρώτο μετέδωσε την είδηση.

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να εφαρμόσουμε αυτές τις προτάσεις», είπε η πηγή.

«Έκφραση απόλυτου φόβου»

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι η καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές αρχές είναι «μια έκφραση απόλυτου φόβου απέναντι στην εκπαίδευση και την δύναμη της ελευθερίας» και δεσμεύτηκε για κυρώσεις.

«Είναι επίσης δύσκολο να δεχτούμε ότι οι επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική είναι περιορισμένες. Αλλά μπορούμε να ενισχύσουμε την φωνή τους, να προκαλέσουμε δημοσιότητα, να επιρρίψουμε ευθύνες και να επιβάλουμε κυρώσεις. Και αυτό κάνουμε», έγραψε στο Twitter η Μπέρμποκ.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στην κηδεία της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 17 Σεπτεμβρίου στην κουρδική πόλη Σακέζ, εξελίχθηκαν στην μεγαλύτερη ένδειξη εναντίωσης προς τις ιρανικές αρχές εδώ και χρόνια με πολλούς να κάνουν έκκληση να τερματιστεί η εξουσία του θεοκρατικού καθεστώτος που διαρκεί εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας