Στο πρότυπο της τακτικής που ακολούθησε με επιτυχία στην Ουκρανία ο Ίλον Μασκ προχώρησε στην ενεργοποίηση της υπηρεσίας δορυφορικού ίντερνετ Starlink στο Ιράν, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να εγκρίνει στοχευμένη άρση των κυρώσεων κατά της χώρας επιτρέποντας στις ιδιωτικές εταιρείες να προσφέρουν μη λογοκριμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στον ιρανικό λαό. Προφανής στόχος είναι να υποστηριχθούν οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, κάτι που έχει προφανώς προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης της Τεχεράνης.

Το Starlink του Ίλον Μασκ είναι το πρώτο από μια νέα γενιά δορυφορικών δικτύων που βασίζεται σε μικρο-δορυφόρους χαμηλού ύψους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Με τον τρόπο αυτό προσφέρει δορυφορικές ιντερνετικές συνδέσεις σε ατομικούς χρήστες, οι οποίοι παρακάμπτουν τα επίγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και μαζί το πλέγμα της λογοκρισίας που τα αγκαλιάζει.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Τι σηματοδοτούν οι κινητοποιήσεις – Η γενικότερη δυσαρέσκεια των Ιρανών

Κάντο όπως στην Ουκρανία 

Η λειτουργία του Starlink της διαστημικής SpaceX αποδείχτηκε σωτήρια και στρατηγικής σημασίας για τους Ουκρανούς, όταν η εισβολή της Ρωσίας προκάλεσε σοβαρές διαταραχές στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, επιτρέποντας τους να κρατήσουν την επαφή τους με τη Δύση.

Ο ίδιος ο Μασκ, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, είχε επιβεβαιώσει πως είναι έτοιμος να στρέψει τις υπηρεσίες του Starlink προς το Ιράν, αλλά και την Κούβα, εφόσον οι ΗΠΑ χαλαρώσουν τις κυρώσεις αναφορικά με τέτοιους είδους δραστηριότητες.

Πραγματικά, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε προσωρινή άρση των κυρώσεων αυτών, αναφορικά με την παροχή ιντερνετικών υπηρεσιών, την περασμένη Παρασκευή επιθυμώντας να προσφέρει στους απλούς Ιρανούς πρόσβαση σε εργαλεία, με τα οποία θα μπορούν να επικοινωνούν παρακάμπτοντας την αυστηρή κρατική επιτήρηση στον κυβερνοχώρο εν μέσω των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η εξέγερση για την Μαχσά 

Θυμίζουμε πως οι διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή τον άδικο θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών και παρά την απόφαση της Τεχεράνης να προσπαθήσει να καταστείλει βίαια τις κινητοποιήσεις, η εξέγερση δεν λέει να καταλαγιάσει.

Βέβαια για να λειτουργήσει το Starlink απαιτείται ένα ειδικό τέρμιναλ, ένα δορυφορικό πιάτο, για να γίνει η υποδοχή του δορυφορικού σήματος. Μιλώντας για το θέμα, ο Μασκ σχολίασε πως… όλο και κάποιος θα μπορέσει να το αγοράσει και να το βάλει λαθραία στο Ιράν. Πρόκειται για ένα ρίσκο που θα θελήσουν να πάρουν, όσοι ήδη ρισκάρουν τη ζωή τους συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις που μέχρι τώρα έχουν κοστίσει τη ζωή σε 41 άτομα.

Την ίδια ώρα εξάλλου, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει πως θα δώσει προτεραιότητα σε αιτήσεις που έχουν να κάνουν με ειδικές άδειες για επιχειρήσεις και δραστηριότητες μπορεί να συνδεθούν με την ενίσχυση της ιντερνετικής ελευθερίας στο Ιράν.

Φυσικά η Τεχεράνη έχει καταδικάσει την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ προς τους «ταραχοποιούς», όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να την σταματήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων