Έναν κρυφό άσο στο δρόμο προς τις εκλογές, έχει σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Ακούει στο όνομα κατώτατος μισθός και πόσο θα φτάσει με τις νέες αυξήσεις που έχουν ήδη προαναγγελθεί.
Όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκπλήξει θετικά εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους, κι αυτό θα το κάνει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Σήμερα ο μικτός κατώτατος μισθός είναι στα 713 ευρώ και οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 800 ευρώ, αλλά σίγουρα θα είναι στα 780 μικτά.
Με τον τρόπο αυτό θα θελήσει ο πρωθυπουργός να «αρπάξει» μια δέσμευση του Αλέξης Τσίπρα ο οποίος έχει μιλήσει για 800 ευρώ.
Είναι ένα μέτρο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τις επιχειρήσεις οι οποίες φοβούνται ότι δεν θα αντέξουν νέα αύξηση στο μισθολογικό κόστος.
Οι φήμες λένε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε ένα μέτρο – ανάσα για τις επιχειρήσεις ώστε να δεχθούν την αύξηση στους μισθούς.
Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να είναι η αύξηση των δόσεων, ακόμη και στις 250, για τα χρέη των μικρομεσαίων. Ή ακόμη και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά από το 2024 και μετά.
Να θυμίσουμε ότι αν αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός, κι αυτό θα γίνει νωρίτερα από άλλες φορές, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω επιδόματα και βοηθήματα που συνδέονται με αυτόν.
Όπως το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.
Οι Ανιέλι και η προοπτική μιας «νέας Tesla»
Ο Τζον Ελκαν, ο γόνος της ιταλικής οικογένειας Ανιέλι και επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis (Fiat, Ferrari κ.ά.), βλέπει τη δυνατότητα να αναδυθεί μια «νέα Tesla» από το τρέχον κύμα ενεργειακής μετάβασης τη στιγμή που η εταιρεία Exor NV της οικογένειάς του επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που επικεντρώνονται σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. «Υπάρχει ενθουσιασμός για την ενεργειακή μετάβαση, και όχι μόνο για την αυτοκινητοβιομηχανία, κάποια στιγμή υποθέτω ότι θα υπάρξει μια εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προέρχεται από εκεί», είπε στο Bloomberg ο 46χρονος Ελκαν.
Η ενεργειακή μετάβαση έχει τραβήξει την προσοχή των Ανιέλι οι οποίοι μεταξύ των επενδύσεών τους έχουν στοιχηματίσει και σε νέες ενεργειακές εταιρείες.
Εξωφρενικά ποσά για ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων
Τι συμβαίνει στην αγορά ακινήτων; Αν κάποιος ή ένα ζευγάρι αναζητά ένα δυάρι ή τριάρι και επιπλωμένο προκειμένου να μην έχει έξοδα, ξέρετε τι θα πληρώσει στην Αθήνα;
Τα νούμερα είναι εξωφρενικά και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούνται επειδή κάποιος έβαλε λίγα έπιπλα κι ένα ψυγείο μέσα στο διαμέρισμα.
Για δυάρια, λοιπόν, που να είναι και επιπλωμένα το κόστος ξεπερνά τα 700 ευρώ το μήνα. Αν θέλεις και δύο υπνοδωμάτια, θα πληρώσεις 1.000 ευρώ τουλάχιστον κι όχι σε περιοχές πανάκριβες.
Μάλλον στα ακριβά προάστια της Αθήνας οι τιμές είναι χαμηλότερες απ’ ότι στο κέντρο ή πέριξ αυτού. Η Εκάλη μετακόμισε… Παγκράτι, Χολαργό ή Αγία Παρασκευή καθώς οι ιδιοκτήτες του ζητούν ό,τι θέλουν. Με αποτέλεσμα το «μπλοκάρισμα» εκατοντάδων υποψήφιων ενοικιαστών οι οποίοι πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με απαιτήσεις μεγαλύτερες κι από τον… μηνιαίο μισθό τους.
Μήπως τελικά υπάρχει μεγάλη στρέβλωση στα ενοίκια;
Το ΜΙΤ έρχεται στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ;
Οι εκλογές μπορεί να αργούν, όμως τα κόμματα ήδη αναζητούν υποψήφιους που θα κάνουν «γκελ» στην κοινωνία, που θα φέρουν ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό και που θα μπορούν να προσφέρουν με φρέσκιες ιδέες.
Ετσι, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι ισχύει η πληροφορία για προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας στον καθηγητή του MIT, Μιχάλη Μπλέτσα, για να είναι υποψήφιος αποδήμων στο επόμενο ψηφοδέλτιο Επικρατίας.
Τώρα βγήκε η είδηση ότι πριν λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μαζί του, στο πατρικό του, στα Χανιά. Ο Μπλέτσας δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις. Αλλωστε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον οποίο στηρίζει όλο το αφήγημά της η σημερινή κυβέρνηση, χρειάζεται τέτοια μυαλά, όπως του Μιχάλη Μπλέτσα.
Τσίπρας και Ανδρουλάκης στο κυνήγι υποψηφίων
Αλλά και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μένουν πίσω από το «κυνηγητό» καλών στελεχών που θα «λάμψουν» στα ψηφοδέλτιά τους. Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά υποψήφιους από τον επιστημονικό χώρο και ήδη έχει ακουστεί το όνομα του Οθωνα Ηλιόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής και κλινικό ογκολόγο στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center που θα μπορούσε να μπει στο Επικρατείας ως βουλευτής της ομογένειας.
Αναζητά, όμως, υποψήφιους και από τον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και από το χώρο των δικαιωμάτων και των κινημάτων, όπου κανείς δεν θα απέκλειε μια μεγάλη έκπληξη με γυναίκα – υποψήφια στο Επικρατείας.
Στελέχη αναζητά και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ήδη έχει προσεγγίσει τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες για να στηρίξουν το Επικρατείας. Θέλει επίσης να στελεχώσει τα ψηφοδέλτιά του σε όλη την Ελλάδα με γυναίκες ώστε η επόμενη Κοινοβουλευτική του Ομάδα να έχει πολύ ισχυρότερο γυναικείο… άρωμα.
Θα δούμε και εκ περιτροπής λειτουργία καταστημάτων
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, παρά την ικανοποιητική πορεία που κατέγραψε ο τζίρος των καταστημάτων μετά την άρση των μέτρων κατά του κοροναϊού, αλλά και την εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού.
Πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εκτιμούν ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, τόσο γιατί το ενεργειακό κόστος τους πλήττει καίρια, όσο και γιατί προβλέπουν μείωση της κίνησης, διότι ο κόσμος θα «κόψει» πολλά έξοδα για τη διασκέδασή του.
Μάλιστα ακούγονται διάφορα σενάρια ακόμη και για εκ περιτροπής άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων. Είτε δηλαδή να μένουν ανοικτά λιγότερες ώρες την ημέρα είτε να κλείνουν για κάποιες ημέρες την εβδομάδα.
Πολλοί σκέφτονται να λειτουργήσουν μόνο με ντελίβερι ώστε να έχουν λιγότερους υπαλλήλους και κόστη για τη θέρμανση του χώρου.
Λυπηρό πράγματι για έναν κλάδο που χτυπήθηκε στην πανδημία, που στηρίχθηκε όσο λίγοι από το κράτος, αλλά που τώρα καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης, αμέσως μετά από μια καλή τουριστική περίοδο.
Σίγουρα θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, ειδικά αν υπάρξουν πολλά λουκέτα στην εστίαση, κάτι που θα αυξήσει και τον αριθμό των ανέργων.
Hub στην αρχόντισσα του Αιγαίου
Η Αστυπάλαια έγινε «ηλεκτρική», στη Νάξο κάνει[ΛM1] [ΛM2] «απόβαση» η Amazon, όπως σας έγραφε χθες η στήλη. Σειρά θα πάρει η πανέμορφη Σύρος όπου το Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το κέντρο καινοτομίας της Cisco, το δεύτερο που θα λειτουργήσει στη χώρα μας μετά από αυτό στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό το διεθνές κέντρο καινοτομίας είναι πολύ σημαντικό και για το νησί, αλλά και για όλη την Ελλάδα καθώς ο αμερικανικός κολοσσός φτιάχνει ένα hub που από τα τέλη του χρόνου θα μπορεί να παράγει ιδέες τεχνολογίας και καινοτομίας.
Το κέντρο θα εγκαινιαστεί μέσα στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων του Νεωρίου, σε κτίριο 600 τ.μ. και είναι μια συνεργασία της Cisco με την Onex.
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες εταιρείες startups θα μπορέσουν να αναπτύξουν εκεί τις ιδέες τους ενώ θα υπάρχουν και τεχνολογικά εργαλεία για ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
Μεγαλεία για την «αρχόντισσα» του Αιγαίου…
Καλύτερα να μην… πεθαίνεις
Mακάβριο αλλά άκρως ενδιαφέρον θέμα έφερε στο φως το Bloomberg. Πόσο κοστίζουν οι κηδείες στην Ιαπωνία ήταν το ερώτημα. Και η απάντηση είναι ότι κοστίζουν 1,1 εκατ. γιεν, περίπου 7.725 δολάρια, σημειώνοντας μείωσης 40% σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή.
Ούτε να… πεθάνεις δηλαδή δεν μπορείς στην Ιαπωνία αφού το κόστος για όσους μένουν πίσω φτάνει το ένα τέταρτο του μέσου ετήσιου μισθού ενός Ιάπωνα και είναι το υψηλότερο σε όλο τον κόσμο.
Επομένως, ετησίως ένας εργαζόμενους παίρνει γύρω στα 30 χιλιάδες δολάρια το χρόνο, αλλά αν πεθάνει συγγενής του, θα πρέπει να διαθέσει το ¼ του συγκεκριμένου μισθού.
Πριν από την υγειονομική κρίση οι Ιάπωνες ξόδευαν τρεις φορές περισσότερα από ότι οι Αμερικανοί καθώς το κόστος ξεπερνούσε τα 20 χιλιάδες δολάρια. Στις ΗΠΑ ήταν 7.289 δολάρια, στη Γερμανία 6.665 δολάρια, στη Γαλλία 3.778 δολάρια.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, ολοένα και περισσότεροι Ιάπωνες επιλέγουν το τελευταίο διάστημα, να τελούν τις κηδείες συγγενών τους, αυστηρά σε στενό οικογενειακό κύκλο προκειμένου να μειώσουν τα περιττά έξοδα. «Αν είναι μόνο η οικογένεια, κανείς δεν πρόκειται να κρίνει, και επικρατεί η αίσθηση ότι η φθηνότερη επιλογή είναι καλή». Τονίζουν.
Κι αν αναρωτιέστε πόσο κοστίζουν οι κηδείες στην Ελλάδα, θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι και λίγα τα λεφτά. Κοντά στα 2.000 ευρώ η φθηνότερη…
Από πού κόβουν για τα παιδιά τους
Είσαι γονιός, έχει παιδιά κάτω από 17 ετών κι έρχεται η ενεργειακή κρίση και οι εκτιμήσεις για πολύ δύσκολο χειμώνα. Από πού θα κόψεις; Ποια έξοδα θα περιορίσεις;
Σ’ αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν 570 οικογένειες σε έρευνα της εταιρείας Ierax Analytics.
Σχεδόν 2 στους 3 απάντησαν ότι θα αναγκαστούν να κόψουν από ρούχα και παπούτσια, από σνακ και φαγητό εκτός σπιτιού και από παιχνίδια και χόμπι.
Από την άλλη, θα αυξήσουν τα έξοδά τους κυρίως για φροντιστήρια ξένων γλωσσών (19%), φροντιστήρια ενισχυτικής διδασκαλίας (9%) και αθλητικές δραστηριότητες (8%).
Οι οικογένειες που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν τι ποσοστό των ετήσιων εσόδων του νοικοκυριού τους δίνουν για τις ανάγκες ενός παιδιού. Ποσοστό 9% δίνει μέχρι 10%, 46% δήλωσαν πως δίνουν 11%-25%, 39% δίνουν 26% με 50% ενώ 7% δίνει πάνω από το μισό των ετήσιων εσόδων για το ένα μόνο παιδί.
Σχετικά με το πώς αισθάνονται για τα οικονομικά της οικογένειάς τους στους επόμενους 5 μήνες, 82% είναι απαισιόδοξοι και 18% αισιόδοξοι. Μάλιστα όσοι έχουν πάνω από 3 ανήλικα παιδιά είναι 98% απαισιόδοξοι.
Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στη μέση ελληνική οικογένεια. Και φαίνονται και οι κλάδοι οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη κρίση. Αλλά το σίγουρο είναι ότι για τη μόρφωση και τη διατροφή των παιδιών τους οι Ελληνες προτίθενται να κόψουν τα πάντα.
Η ευβοϊκή σαρδέλα σε πρώτη προβολή στη Χαλκίδα
Ξέρατε ότι η σαρδέλα του ευβοϊκού κόλπου είναι από τις πλέον ξακουστές για τη γεύση της, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ξένες αγορές; Κι όμως, υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα που δεν τυχαίνουν ιδιαίτερης προβολής. Αυτό ήρθε να ανατρέψει η χθεσινή πρώτη Γιορτή Σαρδέλας που διοργανώθηκε χθες στη Χαλκίδα και στην οποία πήγε πολύς κόσμος.
Δεν ήταν μια απλή εκδήλωση αλλά είχε πολιτιστικά και ψυχαγωγικά events, είχε γαστρονομικό διαγωνισμό και εργαστήρια μαγειρικής υπό την επίβλεψη του γνωστού σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου και με κριτή τον γνωστό ηθοποιό και συγγραφέα, αντιπεριφερειάρχη στην Αττική, Χάρη Ρώμα.
Στην όμορφη εκδήλωση βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια με τη ΝΔ στην Εύβοια, Σοφία Νικολάου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και πολλοί άλλοι.
Η σαρδέλα της περιοχής εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει «top» προϊόν και να κατακτήσει ακόμη περισσότερες αγορές.
Latest News
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM