Αυξήσεις στις συντάξεις; Δώρο άδωρο

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων χθες και ο υπουργός Οικονομικών θεώρησε λογικό να κάνει ένα… δώρο στους συνταξιούχους. Να ανακοινώσει αύξηση 7% από το 2023, η οποία θα αφορά περίπου 1,5 εκατ. συντάξεις. Και άλλο ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, είπε, θα δουν αυξήσεις λόγω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς.

Συνολικά, είπε ο κ. Σταϊκούρας, τα μέτρα για τους συνταξιούχους θα κοστίσουν 1,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Εκδόθηκε το 97% των ληξιπρόθεσμων συντάξεων – Νέο ρεκόρ απονομών τον Αύγουστο

Σε μια πρόχειρη ανάλυση, ένας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 400 ευρώ θα δει αύξηση 28 ευρώ το μήνα. Κάποιος με σύνταξη 500 ευρώ θα δει αύξηση 35 ευρώ ενώ κάποιος που παίρνει 1.000 ευρώ θα παίρνει από το 2023, 1.070 ευρώ το μήνα.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί τον Δεκέμβριο, σαν δώρο δηλαδή, εφάπαξ ποσό 250 ευρώ, η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας που κατά κύριο λόγο θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες.

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή η τροπολογία για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Και καλά είναι όλα αυτά, έστω κι ένα ευρώ να δίνεται έχει τη σημασία του. Αλλά τι να πεις σε κάποιον συνταξιούχο; Ότι θα πάρει 30 – 40 ευρώ το μήνα επιπλέον όταν ο πληθωρισμός φτάνει το 13% και οι ήδη χαμηλές συντάξεις του εξανεμίζονται;

Ο παππούς και η γιαγιά που συνεισφέρουν στις οικογένειες, πώς να χαρούν όταν βλέπουν ότι πάνω από 800 προϊόντα, βασικά τα περισσότερα για την καθημερινότητά τους, θα αυξηθούν έως και 30%.

Μάλλον δώρο άδωρο θα είναι αυτές οι αυξήσεις. Αν γίνονταν σε άλλες εποχές σίγουρα θα είχαν αξία. Αλλά με την κρίση να τσακίζει τα νοικοκυριά και τους περισσότερους να περιμένουν όχι μόνο αυτόν τον χειμώνα, αλλά και τον επόμενο να είναι δύσκολος, το σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι θα την πληρώσουν.

Αυτοί που μόνο τη σύνταξή τους έχουν…

Πολεμικός προϋπολογισμός

Εφτασε και η ώρα του προϋπολογισμού με το προσχέδιο να κατατίθεται αύριο, Δευτέρα, ώστε να έχουμε μια πρώτη γεύση για το πώς βλέπει η κυβέρνηση την οικονομία.

Προϋπολογισμός, όμως, που χαρακτηρίζεται πολεμικός μιας και βρισκόμαστε σε ενεργειακό – οικονομικό πόλεμο και τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Όλα μπορούν να αλλάξουν κάθε στιγμή, τα πάντα είναι ρευστά και οι ανατροπές μέχρι την ψήφισή του θα είναι σίγουρες.

Ο προϋπολογισμός του 2023 ενσωματωνει μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται αύξηση του κονδυλίου με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων και τις συντάξεις. Το σχέδιο που κατατίθεται τη Δευτέρα αναμένεται να έχει προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη φέτος κοντά στο 5,3% και για το 2023 στο 2,1%.

Αυτό το ποσοστό υπερβαίνει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 3% το 2022. Ο ισχυρός τουρισμός εφέτος δεν αποκλείεται να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη 6% το 2022 (2,8% το 2023). Ως προς το έλλειμμα αναμένεται να κινείται για το 2022 χαμηλότερα από το αρχικό 2% του ΑΕΠ. Ο στόχος για το πλεόνασμα του 2023 παραμένει στο 1% χωρίς να αποκλείεται στην πορεία να κινηθεί λίγο χαμηλότερα. Ως προς τον πληθωρισμό αναμένεται για το 2023 στο 3-4% και το χρέος να κινηθεί στο 170% του ΑΕΠ.

Χθες, πάντως, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το 2023 θα έχουμε μικρά πρωτογενή πλεονάσματα. Για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ο υπουργός είπε ότι φτάνουν τα 38 δισ. ευρώ και πως η χώρα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για δύο χρόνια, χωρίς να βγαίνει στις αγορές.

Πώς βλέπουν τις δημοσκοπήσεις

Η στήλη μίλησε με κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες από το χώρο της Κεντροαριστεράς για τις δημοσκοπήσεις και αυτά που μας είπαν ήταν πολύ ενδιαφέροντα.

Μας είπαν π.χ. ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εμπιστεύεται τα γκάλοπ, αλλά τα παρακολουθεί… απογοητευμένος. Κι αυτό γιατί και τα ίδια τα στελέχη της Κουμουνδούρου βλέπουν ότι δεν υπάρχει κανένα ρεύμα ανατροπής της κυβέρνησης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει, και γι’ αυτό δεν μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του.

Είπαν επίσης ότι και στις δικές τους έρευνες αυτό που διακρίνουν είναι μια στασιμότητα και του ΠΑΣΟΚ στα επίπεδα μεταξύ 12% και 15%. Κι ότι η ΝΔ κρατάει σταθερά πάνω από το 30% – 32% με τα στοιχεία να λένε ότι σε δεύτερες εκλογές που θα έχουν πιο σαφή διλήμματα και προκλήσεις, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αγγίξει την αυτοδυναμία.

Αλλά λένε και κάτι άλλο. Ότι ο πολιτικός χρόνος είναι τόσο μεγάλος, ειδικά αν οι εκλογές γίνουν στις αρχές καλοκαιριού, που μπορούν να αλλάξουν πολλά. Ίσως όχι δραματικά, εκτός κι αν έχουμε σημαντικά γεγονότα. Όπως μια κατάρρευση εν μέσω δύσκολου χειμώνα ή ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Στο Μπακού με μια ελπίδα

Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος σε ό,τι αφορά την επάρκεια και το κόστος ενέργειας. Και δυστυχώς δεν θα είναι μόνο αυτός. Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό των Νέων, οι εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και αναλυτών δείχνουν και τον επόμενο χειμώνα του 2023-2024. Ολες οι χώρες και οι εταιρείες ενέργειας σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες για την προμήθεια ποσοτήτων LNG ή ποσοτήτων αερίου από αγωγούς που δεν ελέγχονται από τη Ρωσία. Ανάλογες κινήσεις κάνει και το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας σε συνεννόηση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ενα δείγμα ήταν η συμφωνία με την TotalEnergies. Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Κώστα Σκρέκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας επιχείρησης αερίου να πραγματοποιούν τελικά το ταξίδι στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Είχε προγραμματιστεί πριν από δύο εβδομάδες αλλά τότε ακυρώθηκε. Η προσπάθεια της Αθήνας εστιάζεται στο να κλειστεί συμφωνία για την προμήθεια αζέρικου αερίου μέσω του ΤΑP. Για την ακρίβεια μεγαλύτερων ποσοτήτων από αυτές που φτάνουν στην Ελλάδα.

Τέλος η επιδότηση στο ντίζελ κίνησης

H επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης φεύγει, έρχεται η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ακριβότερο πωλείται από χθες το πετρέλαιο κίνησης καθώς σταμάτησε η κρατική επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο στην αντλία. Το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να κόψει την επιδότηση στο ντίζελ κίνησης για να ενισχύσει τα νοικοκυριά που θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης μαζί με τον ΦΠΑ φθάνει στα 25 λεπτά το λίτρο και θα διαρκέσει από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών έχει αφήσει ορθάνοιχτο το παράθυρο της διατήρησης της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης και για το 2023 με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στο τέλος του έτους.

Επιπλέον 900 εκατ. από το Sure

Επιπλέον 900 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα Sure για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων, με το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στη χώρα μας να ανέρχεται σε 6,2 δισ. ευρώ από το ξέσπασμα της πανδημίας. Σύμφωνα με την Κομισιόν το δάνειο προς την Ελλάδα θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 για τη συνέχιση ενός συστήματος μειωμένου ωραρίου εργασίας και ενός συστήματος που καλύπτει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τη διατήρηση της απασχόλησης.

Μπίρες, παγωτά και… αναψυκτικά

Αύξηση 11% σημείωσε ο συνολικός τζίρος της αγοράς για την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη, αλλά και τα νησιά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Σύμφωνα με στοιχεία της Νielsen, μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Κρήτη (16%), τα νησιά (15,8%) και την Πελοπόννησο (+12%), ενώ όσον αφορά κάποιες από τις πιο σημαντικές εποχικές κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι η μπύρα, το παγωτό, τα αναψυκτικά κ.λπ. παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερες αυξητικές τάσεις στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές, σε σχέση με τη συνολική αγορά.

To «κέντημα» στην Attica Bank

Εξαιρετικά επίπονη, μαθαίνουμε, ήταν η διαπραγμάτευση μεταξύ των βασικών μετόχων της Attica Bank μέχρι να κλείσει η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ορίστηκε στα 490 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΜΕΔΕ, όσο και η Ellington έριξαν νερό στο κρασί τους και η συμφωνία επιτεύχθηκε.

Η λύση προβλέπει ότι καμία από τις τιτλοποιήσεις (Omega, Astir 1 και 2), δεν θα ενταχθεί στον Ηρακλή του οποίου οι εγγυήσεις είναι ακριβές και η Attica θα αναθέσει σε διεθνή οίκο την εξέταση λύσεων για την καλύτερη διαχείριση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.

Όπως λένε οι πληροφορίες, η δουλειά που έγινε από τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο της τράπεζας, Ελένη Βρεττού, ήταν «κέντημα» ώστε να βγει λευκός καπνός. Αλλά και η στάση της επικεφαλής της Ellington, Ειρήνης Μαραγκουδάκη, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, ήταν υποδειγματική με αποτέλεσμα να επέλθει η συμφωνία.

Οι δύο ισχυρές γυναίκες της Attica Bank, κατά κύριο λόγο, αλλά βεβαίως και το ΤΧΣ, καλούνται να φέρουν σε πέραν την αύξηση κεφαλαίου και το νέο πλάνο για την αναγέννηση της τράπεζας.

Να θυμίσουμε ότι η Ellington είχε αρχικά προτείνει αύξηση κεφαλαίου πέριξ των 600 εκατ. ευρώ με το σύνολο των τίτλων να εντάσσεται στον Ηρακλή αλλά δεν περιελάμβανε καθόλου προβλέψεις, ενώ αντίθετα η άλλη πλευρά προτιμούσε την εγγραφή προβλέψεων και μία αύξηση κεφαλαίου πέριξ των 400 εκατ. ευρώ, χωρίς υπαγωγή των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή.

Τα πετροδολάρια και η Εθνική Τράπεζα

Κάποιοι μιλούν για σίγουρο deal και απομένει μόνο η διαπραγμάτευση για το ποσό, που θα είναι αρκετά μεγάλο. Αλλοι πάλι περιμένουν τις εξελίξεις και μόνο αν πέσουν οι υπογραφές θα το πιστέψουν.

Ο λόγος για την πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας σε Σαουδάραβες. Ένα ποσοστό το οποίο ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θέλει να αποεπενδύσει από τις τράπεζες και γι’ αυτό προσέλαβε και την Rothschild ως σύμβουλο.

Οσοι γνωρίζουν τα τραπεζικά λένε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η συμφωνία θα έχει κλείσει, με τις ευλογίες και της κυβέρνησης. Η οποία μάλιστα θα ήθελε να δει κι άλλα πετροδολάρια να μπαίνουν στην Ελλάδα και να αγοράζουν κρατικά κι όχι μόνο assets. Σίγουρες, λοιπόν, οι… κελεμπίες στην Εθνική; Και θα μείνουν μόνο στο 20%.

Εχει… πάρτι στη Νάξο με καλεσμένη την Amazon

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, είναι σίγουρα ένα επικοινωνιακό μπαράζ επενδύσεων που δίνουν στην Ελλάδα μεγάλη αξία και ταυτόχρονα κάνουν την κυβέρνηση ευτυχισμένη.

Ετσι, μετά τις ανακοινώσεις της Google για επενδύσεις 2 δις ευρώ στην Ελλάδα, σειρά παίρνει και η Amazon η οποία θα πάει… διακοπές. Ή όπως λέει το γνωστό άσμα «έχει πάρτι στο νησί…».

Ο αμερικανικός κολοσσός θα αποβιβαστεί στη Νάξο με σκοπό να προωθήσει σειρά δράσεων προκειμένου να την μετατρέψει σε «έξυπνο» νησί.

Ποιες θα είναι οι δράσεις που θα προωθήσει η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος;

Η πρώτη αφορά στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να προσελκύσει η Νάξος ψηφιακούς νομάδες. Αυτό σημαίνει δυνατό ίντερνετ παντού, διασυνδεσιμότητα σε κάθε περιοχή του νησιού.

Η Amazon την Τρίτη θα παρουσιάσει προτάσεις για έξυπνη διαχείριση των μαρινών και για εφαρμογή της τηλεϊατρικής.

Αυτό που περιμένουν όλοι πάντως είναι τα drones. Μη επανδρωμένα οχήματα που θα μοιράζουν αγαθά στα νησιά του Αιγαίου, με πιο βασικό τα φάρμακα.

Η συνεργασία της αμερικανικής εταιρείας με τα ΕΛΤΑ θα προβλέπει τη χρήση σύγχρονων drones που θα μπορούν να πηγαίνουν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και να μεταφέρουν αγαθά, ειδικά σε περιπτώσεις όπου δεν μπορούν, λόγω απαγορευτικού, να κινηθούν πλοία.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories