Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 που κατατέθηκε στην Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, είναι τα μέτρα στήριξης, η δημοσιονομική σύνεση και η οικονομική σταθερότητα.
Το παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2023.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο ίδιος τόνισε πως η εκτίμηση που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο είναι πως θα διαμορφωθεί εφέτος σε μέσα επίπεδα στο 9%, πιο υψηλά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι αρκετά αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% σε μέσα επίπεδα.
Επίσης, ο κ. Κορκίδης ανέφερε πως η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, το 2023, είναι μια «δύσκολη άσκηση», που απαιτεί αποκλιμάκωση του «υβριδικού πολέμου», καθώς και «εμπιστοσύνη διαρκείας» των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία, πριν και μετά τις εθνικές εκλογές. Η ελληνική οικονομία φαίνεται, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, να διαθέτει τα καύσιμα για να «πατήσει γκάζι», ώστε να πλησιάσει και να ξεπεράσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ των 27.
Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός: Τα δύο στοιχήματα
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Κορκίδη:
Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 που κατατέθηκε στην Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, είναι τα μέτρα στήριξης, η δημοσιονομική σύνεση και η οικονομική σταθερότητα. Βεβαίως, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, είναι ο βασικός στόχος, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία την περίοδο που διανύουμε, με τις αβεβαιότητες στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον να μεγαλώνουν. Η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και σύνεσης είναι δύο εκ των στοιχείων που ενυπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023. Δύο στοιχεία με ιδιαίτερη βαρύτητα για τη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος, σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία, τα οποία θα προσδώσουν νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και θα διατηρήσουν το αναγκαίο περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων.
Η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω και οριακού, όπως επίσης και η συνέχιση της ανάπτυξης στον ψηφιακό και ενεργειακό τομέα, κόντρα στο δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, αποτελούν δυνατά στοιχεία αισιοδοξίας. Παράλληλα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει όλα εκείνα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ., με το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων για το 2023 να διαμορφώνεται σε 3,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η εξαίρεση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση συντάξεων και μισθών, καθώς και η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η εκτίμηση που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο είναι πως θα διαμορφωθεί εφέτος σε μέσα επίπεδα στο 9%, πιο υψηλά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι αρκετά αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% σε μέσα επίπεδα. Ο πληθωρισμός, που είναι απότοκο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, και όχι μόνο, επηρεάζει την καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημιουργώντας «κρίση κόστους ζωής», αλλά και «ακριβού χρήματος» από την απότομη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ως μέσον για τη συγκράτησή του. Δεν πρέπει, βεβαίως, ο προϋπολογισμός να παραβλέψει ότι, «ελέω ακρίβειας», το 17% του ελληνικού πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με την φτώχεια, ούτε ότι η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών στις αγροτικές περιοχές έφτασε τα 1.105 ευρώ και στις αστικές περιοχές τα 1.515 ευρώ, που υπερβαίνουν το μέσο εισόδημα.
Η μάχη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να κερδηθεί σε όλα τα επίπεδα, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια εκτροχιασμού της δημοσιονομικής σταθερότητας και, μάλιστα, κάτω από την πίεση προεκλογικών τακτικών και υποσχέσεων. Η κυβέρνηση οφείλει, «πάση θυσία», να αποφύγει δημοσιονομικούς κινδύνους και να μην επιτρέψει την επιστροφή της χώρας σε μία περίοδο, ανάλογη εκείνης των μνημονίων, την οποία η ελληνική κοινωνία «τείνει» να ξεχάσει ως μια «μαύρη σελίδα» της εθνικής οικονομίας. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, το 2023, είναι μια «δύσκολη άσκηση», που απαιτεί αποκλιμάκωση του «υβριδικού πολέμου», καθώς και «εμπιστοσύνη διαρκείας» των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία, πριν και μετά τις εθνικές εκλογές. Η ελληνική οικονομία φαίνεται, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, να διαθέτει τα καύσιμα για να «πατήσει γκάζι», ώστε να πλησιάσει και να ξεπεράσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ των 27.
Latest News
Κ. Χατζηδάκης: 9 τομείς που η ζωή των Ελλήνων θα γίνει καλύτερη το 2025
Ο υπουργός μίλησε για την σταδιακή πρόοδο όλων των τελευταίων 5-6 ετών και τις προοπτικές της χώρας για το 2025
Η Πειραιώς μεταμορφώνεται - Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες
Τα έρημα βιομηχανικά κτίρια μετατρέπονται σε συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων – Γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία και χώροι αναψυχής και πολιτισμού κατακλύζουν την οδό Πειραιώς
Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο «προϋπολογισμός προόδου» - Η ανάρτηση Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook προανήγγειλε ότι έρχονται παρεμβάσεις και στις τράπεζες
Πότε θα πληρωθούν συντάξεις, επιδόματα και δώρο Χριστουγέννων
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Ιανουαρίου 2025 λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα
Επιχείρηση «φθηνή στέγη» - Έξι αλλαγές στο πρόγραμμα κοινωνική αντιπαροχή
Εντός του 2025 ο πρώτος διαγωνισμός με το πρόγραμμα «κοινωνική αντιπαροχή» για 150 διαμερίσματα
Προϋπολογισμός 2025: Οι παροχές 1,1 δισ. και η δέσμη μέτρων για τις προμήθειες των τραπεζών
Ο προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται σήμερα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου - Ο Μητσοτάκης για παροχές και προμήθεια τραπεζών
Το παλιό είναι... αλλιώς - Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα ακίνητα 20ετιας [γράφημα]
Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακίνητα το 2025 - Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς
Πετραλιάς: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον
Συνεχώς έχουμε ανάπτυξη πραγματική, σε σταθερούς όρους, αφαιρώντας τον πληθωρισμό, πολλαπλάσια της ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Πετραλιάς
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 16 έως 20 Δεκεμβρίου
Αναλυτικά τα ποσά που θα καταβληθούν - Οι ημερομηνίες και οι δικαιούχοι