Την προσήλωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα επενδυτικά της προγράμματα στους τομείς των κατασκευών, των παραχωρήσεων και της πράσινης ενέργειας, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές.

Ο κ. Γιώργος Περιστέρης, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, ανήγγειλε επίσης την πρόθεση του ομίλου να ανταμείψει περαιτέρω τους μετόχους, ενώ διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τους εκπροσώπους των επενδυτικών και χρηματιστηριακών οίκων τόσο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των επενδύσεων όσο και για τους ευνοϊκούς όρους του δανεισμού που εξασφάλισε εγκαίρως η διοίκηση.

«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται σε μία πορεία ισχυρής ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης στους αναλυτές και τόνισε: «Παρά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες, ο όμιλος παραμένει προσηλωμένος στην αναπτυξιακή του πορεία και τα βασικά πλεονεκτήματα που διαθέτει στις παραχωρήσεις, την ενέργεια και τις κατασκευές, τοποθετούν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην πρώτη γραμμή νέων ευκαιριών και επιτρέπουν τη συνέχιση των επενδύσεων δημιουργώντας αξία για την κοινωνία και τους μετόχους της».

Αξία στους μετόχους

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή συνολικά έσοδα  1,461 δις. ευρώ  σε σύγκριση με 439,4 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 232,7%. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) του ομίλου ανήλθε σε 218,1 εκ. έναντι  136,3 εκ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 60,1%. Τα κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 47,5 εκ. ευρώ έναντι  12,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη εξαμηνιαία περίοδο του 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που κατανέμονται στους ιδιοκτήτες της μητρικής διαμορφώθηκαν σε  21,3 εκ. για το Α’ εξάμηνο του 2022 έναντι μείον 8,8 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη εξαμηνιαία περίοδο του 2021.

Ειδικά ως προς το θέμα της δημιουργίας αξίας για τους μετόχους ο κ. Περιστέρης, πήγε ένα βήμα παραπέρα προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση του Ομίλου να ανταμείψει περαιτέρω τους μετόχους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «τον Ιούλιο προχωρήσαμε σε πληρωμή 12 σεντ ευρώ ανά μετοχή, μια αλλαγή στη μερισματική πολιτική της εταιρείας που αναμένουμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια».

Η χρηματοδότηση

Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εστίασε ιδιαίτερα στην ηγετική θέση που κατέχει σε τομείς που εμφανίζουν σημαντικές θετικές προοπτικές (ενέργεια, παραχωρήσεις, κατασκευές), στις επενδύσεις που πραγματοποιεί σε έργα και σε κλάδους που προσφέρουν σταθερές, επαναλαμβανόμενες και προβλέψιμες ταμειακές ροές, καθώς και στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε συνδυασμό με την προστασία από την άνοδο των επιτοκίων.

Η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσίασε αναλυτικά τη διάρθρωση που δανεισμού, τονίζοντας πως έχει εγκαίρως εξασφαλίσει μέσω των προηγούμενων ομολογιακών εκδόσεων όλα τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις επενδύσεις που έχει ήδη δρομολογήσει, αλλά και για ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα. Ως προς το δανεισμό, σημείωσε πως τα επιτόκια είναι είτε σταθερά είτε σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα, κινούμενα κατά μέσο όρο στο 2,7%.  

Η ρευστότητα αυτή υποστηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα των 6,7 δισ. ευρώ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με εμβληματικά έργα όπως η Εγνατία Οδός, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Θέρετρο στο Ελληνικό, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και η νέα υπερσύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, αλλά και προσφέρει μία μεγάλη δύναμη πυρός για μελλοντικές ευκαιρίες. «Είμαστε ξεκάθαροι: αυτά τα κεφάλαια βρίσκονται στον τραπεζικό μας λογαριασμό και είναι έτοιμα να διατεθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Διοίκηση. 

Περαιτέρω για το θέμα των επιτοκίων, η Διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευκρίνισε ότι πολλά από τα έργα παραχώρησης προσφέρουν ήδη μέσω των συμβατικών τους όρων προστασία από άνοδο των επιτοκίων και άρα σε συνδυασμό και με τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί συνολικά για τον δανεισμό του Ομίλου, δεν αναμένεται επίπτωση από ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Ως προς τους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησης, ο κ. Γιώργος Περιστέρης, υπερθεμάτισε για ακόμα μία φορά για τα οφέλη της καθαρής ενέργειας τόσο για τον Όμιλο όσο και για τη χώρα, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αρκέστηκε να επαναλάβει πως «δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ή οριστικό για να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη, θα ενημερώσουμε άμεσα όπως οφείλουμε την επενδυτική κοινότηταΣε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις μας λαμβάνονται πάντα με γνώμονα την ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση μίας στιβαρής οικονομικής θέσης και στην επίτευξη μελλοντικής ανάπτυξης». 

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,2 GW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα, με μέρος από αυτά να μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία ήδη από το τρέχον έτος. Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου σε ΑΠΕ στοχεύει σε νέες επενδύσεις  5,9 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2022-2029.

Κόστος υλικών

Στον τομέα των κατασκευών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το κόστος των υλικών, ο κ. Περιστέρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ΤΕΡΝΑ. «Η κατασκευή θα γίνει πιο κερδοφόρα τα επόμενα τρίμηνα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου έχει μπροστά του ένα ανεκτέλεστο-ρεκόρ ύψους 4,9 δισ. ευρώ, ενώ αναμένονται στην αγορά έργα επιπλέον αξίας 30 δισ. ευρώ.

Στις Παραχωρήσεις, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά και την προσθήκη της Εγνατίας Οδού, θα διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων στη χώρα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 1.500 χλμ και ενισχύοντας περαιτέρω τη δυνατότητα του Ομίλου να παράγει σημαντικά, σταθερά κι επαναλαμβανόμενα έσοδα σε βάθος χρόνου.

Νέο CCGT

Στον Τομέα Παραγωγής ηλεκτρισμού από Θερμικές Πηγές Ενέργειας συνεχίζονται οι εργασίες στον νέο Αεριοστροβιλικο Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο εγκατεστημένης μεικτής ισχύος 877 MW, τον οποίο ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ από κοινού κατασκευάζουν. Οι εργασίες του συνεχίζονται κανονικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2024. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του Σταθμού ξεκίνησε στις 31.08.2021, με την ανάθεση αυτής  στην ΤΕΡΝΑ A.E., θυγατρική εταιρεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Όσον αφορά στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση ανέφερε χαρακτηριστικά: «η τρέχουσα αστάθεια της αγοράς απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι το χαρτοφυλάκιο πελατών μας είναι υψηλής πιστοληπτικής ποιότητας ενώ έχουμε αναπτύξει διαδικασίες και συστήματα που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε έγκαιρα τυχόν προβλήματα και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια