Τον Οκτώβριο, εκτός απροόπτου, εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί ανάδοχος για την ΛΑΡΚΟ. Ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων από το ΤΑΙΠΕΔ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, με συνέπεια το άνοιγμα των προσφορών των ενδιαφερόμενων επενδυτικών σχημάτων να προσδιορίζεται στα μέσα του επόμενου μήνα.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, χρειάζεται τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο  έως ότου ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος και ανοίξουν οι προσφορές ενώ εάν απαιτηθεί η διαδικασία του  shoot out ενδέχεται να καθυστερήσει έτι περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης: Το roadmap των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων

Οι διαγωνισμοί

Και στους δύο διαγωνισμούς –  δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια  μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ καθώς και της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων –  προσφορές κατέθεσε μόνο η  κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG. Παράλληλα,  η ιρλανδικών συμφερόντων Commodity & Mining Insight Ireland Ltd  υπέβαλλε προσφορά μόνο για τον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης. Ωστόσο,  και από τους δύο διαγωνισμούς θα πρέπει να αναδειχθεί ένας κοινός πλειοδότης, γι΄ αυτό έχει προβλεφθεί  ρήτρα shoot out.

Σύμφωνα με αυτή, ο προτιμητέος επενδυτής  του ενός διαγωνισμού έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει προσφορά και για τον άλλο  ώστε να αποκτήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων και παγίων   της νικελοβιομηχανίας. Έτσι, εάν για τα μεταλλεία αναδειχθεί πλειοδότρια η ιρλανδική εταιρεία μπορεί να υποβάλλει προσφορά και για το εργοστάσιο. Εάν όμως η Commodity & Mining Insight Ireland Ltd δεν «επικρατήσει» στον διαγωνισμό των μεταλλείων, αλλά  κριθεί συμφέρουσα η πρότασή της κοινοπραξίας των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG   και  για τους δύο διαγωνισμούς,   τότε αυτή κηρύσσεται ανάδοχος και δεν χρειάζεται να προχωρήσει η διαδικασία του  shoot out.

Στο μεταξύ, η ΛΑΡΚΟ έχει ήδη κατεβάσει …διακόπτες. Όσο για τους 1.061 εργαζομένους απολύθηκαν από τον Ειδικό Διαχειριστή και έχουν επαναπροσληφθεί, με δίμηνες συμβάσεις,  955 από αυτούς (οι υπόλοιποι είτε συνταξιοδοτήθηκαν, είτε δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν). Ωστόσο, το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο καθώς ο επενδυτής δεν δεσμεύεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αποτελεί ζητούμενο το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. Η βιομηχανία παράγει σιδηρονικέλιο το οποίο χρησιμοποιείται   στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

«Όμως σήμερα οι περισσότερες χαλυβουργίες στην Ευρώπη – στα Βαλκάνια, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ισπανία κ.ά – έχουν σταματήσει να παράγουν ανοξείδωτο χάλυβα, εξαιτίας του ανεξέλεγκτου ενεργειακού κόστους και ουσιαστικά προωθούν ότι αποθέματα διατηρούν. Ακόμη και οι αντίστοιχες βιομηχανίες στην Κίνα χρησιμοποιούν σκραπ ανοξείδωτου χάλυβα, προκειμένου να μειώσουν το κόστος ενέργειας. Αυτό είναι μια σκέψη που προβληματίζει τους επενδυτές», αναφέρει πηγή  που παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης του μεταλλουργικού συγκροτήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η ΛΑΡΚΟ είναι ο μοναδικός παραγωγός σιδηρονικελίου στην ΕΕ των 27. Γι΄ αυτό, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει κυρίως στα μεταλλεία – το εργοστάσιο στη Λάρυμνα είναι παλιό, απαιτούνται ακριβές αναβαθμίσεις ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ενώ είναι τεράστιες και οι ενεργειακές του ανάγκες. Στα περιουσιακά της στοιχεία περιλαμβάνονται  τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης), τα μεταλλεία της Καστοριάς, το λιγνιτωρυχείο της Κοζάνης, αποθέματα μεταλλευμάτων, αγροτεμάχια κ.ά.

Επίσης, διαθέτει   αποθέματα οξειδωμένων σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων που περιέχουν κοβάλτιο, το οποίο σήμερα δεν διαχωρίζεται, αλλά  αποτελεί μια πολύτιμη …κρυφή αξία που μπορεί να ανακτηθεί μέσω της υδρομεταλλουργίας. Η ζήτησή του ολοένα και αυξάνεται καθώς χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ή  συσσωρευτών για αποθήκευση ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία