Φορο-ελαφρύνσεις ύψους 2,375 δισ. ευρώ φέρνει το 2023 σε μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν επιπλέον φορολογικά έσοδα 1,58 δισ. ευρώ σε σχέση με τα έσοδα από φόρους που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει την είσπραξη 56,190 δισ. ευρώ από φόρους εκ των οποίων 21,889 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις εισπράξεις του ΦΠΑ.

Στο επίκεντρο των φορο-ελαφρύνσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων,  βρίσκονται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, η διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ  στον καφέ, την εστίαση, τις μεταφορές και άλλες υπηρεσίες.

Φορο-ελαφρύνσεις

Ειδικότερα, οι φορο-ανάσες που ξεκλειδώνουν το επόμενο έτος και προβλέπονται με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού είναι οι εξής:

1.      Μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα που οδηγεί στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματός (δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ). Το  ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα.  Για παράδειγμα για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ  η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.

Συνέχιση έως και τον Ιούνιο του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ),
Αναστολή του ΦΠΑ 24% για νέες οικοδομές (δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ)
Διατήρηση της μείωσης κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ).

Φορο-έσοδα

Τα φορολογικά έσοδα του 2023 προβλέπεται να ανέλθουν στα 56,19 δισ. ευρώ και να είναι αυξημένα  κατά 1,58 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τρέχον έτος. Τα επιπλέον έσοδα σε σύγκριση με φέτος θα προκύψει από τους έμμεσους φόρους και το φόρο εισοδήματος κυρίως των νομικών προσώπων. Ειδικότερα:

–        Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (έμμεσοι φόροι) προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 32,138 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 668 εκατ. ευρώ έναντι του 2022, εκ των οποίων τα 563 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ.

–        Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 17,240 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 682 εκατ. ευρώ έναντι του 2022. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα προβλεπόμενα έσοδα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ο οποίος αναμένεται να ανέλθει σε 4,714 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 595 εκατ. ευρώ έναντι του 2022, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται στο ποσό των 11,180 δισ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 42 εκατ. ευρώ έναντι του 2022, παρά τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους, στους δημοσίους υπαλλήλους και στον ιδιωτικό τομέα.

–        Ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2022 και συγκεκριμένα υπολογίζεται να εισπραχθούν περί τα 2,38 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.